Så kommenterar experterna spanska studien: ”Inte bra nyheter för Sverige”

Spansk polis coronatestas den 25 mars. Bild: Diario de Madrid/CC BY 4.0
  • Torsdag 14 maj 2020 2020-05-14
E-post

Bara fem procent av befolkningen i Spanien har haft coronaviruset enligt en omfattande studie som väckt uppmärksamhet i forskarvärlden. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar emellertid att den spanska studien inte är relevant för Sverige. Nyheter Idag har gått igenom vad svenska experter säger om de nya rönen.

Enligt en omfattande studie har bara 5 procent av befolkningen i Spanien har haft coronaviruset, rapporterar Reuters. 

Studien inleddes den 27 april och omfattar 90 000 test efter antikroppar mot viruset på människor i 36 000 hushåll.

– Det är inte bra nyheter för Sverige. Spanien är ett av de hårdast drabbade länderna i världen. Att de ligger på så pass låga andelar av uppskattade personer som gått igenom infektionen är inga goda nyheter för oss, säger Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet, i SVT:s ”Aktuellt”. 

– Vi hoppas att en stor andel har gått igenom infektionen i till exempel Stockholm. Det här talar emot att vi har kommit så långt, säger Fall.

Resultaten är preliminära, och antalet bekräftade coronafall i Spannien är runt 270 00. Över 27 000 människor har avlidit av coronaviruset i Spanien, som är ett av de hårdast drabbade länderna i världen med 580 döda av coronaviruset per miljon invånare på torsdagen enligt Worldometer.

Sverige hör också till de länder som drabbats hårt av coronaviruset, med 343 döda per miljon invånare på torsdagen enligt worldometer.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar emellertid att den spanska studien inte är relevant för svenska förhållanden.

– Jag skulle nog hävda att för den här sjukdomen kommer vi nog aldrig kunna överföra data av den typen från land till land, säger Tegnell till TT.

De höga dödstalen för Spanien behöver inte upprepas i Sverige enligt Tegnell.

– Man kan ju ha väldigt stora problem med relativt små tal, om det kommer väldigt fort. Det finns många anledningar till varför det blivit så  i Spanien, säger Tegnell.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger till Expressen att studien visar att Sverige måste byta strategi mot coronaviruset.

– Vi måste börja testa mer. Byta strategi helt enkelt. Vi måste börja sätta upp stora tester för stora befolkningsgrupper. Annars kommer vi behöva dras med det här, säger Olsen till Expressen.

Olsen menar att de spanska siffrorna är tillförlitliga.

– De har gjort en otroligt omfattande studie i Spanien. De ligger i linje med de siffror man har fått från Wuhan, där det är nere på några procent.

Britton: ”Då tror jag att Sverige bör ändra sin policy”

Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet, har tidigare gjort beräkningar på coronavrusets spridning i Stockholm.

På onsdagen sade Britton i SvD:s ledarpodd med Ivan Arpi att om antalet smittade i Stockholm visar sig alldeles för lågt i förhållande till dödstalen så måste regeringen ändra sin policy.

– Om det visar sig att det är under 10 procent i Stockholm, som är smittade idag, då är det väldigt tråkiga nyheter, då har vi som du antyder en väldigt lång väg kvar att gå innan vi närmar oss flockimmunitet, säger Britton och fortsätter:

– Då kommer det att krävas allt för många dödsfall, så då tror jag att Sverige bör ändra sin policy. Men jag hoppas att det inte är så.

Läs även: Löfven om regeringens coronastrategi: För tidigt att döma

En studie baserade på coronatest av blodgivare i Stockholm som presenterades den 20 april visade att 11 procent av Stockholmarna hade antikroppar mot coronaviruset.

Studien fick emellertid dras tillbaka, då den byggde på osäkert underlag.

– Det känns verkligen inte roligt, sade Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.

Studie: 10 procent smittade i Stockholm innan påsk

Den 4 maj presenterade KTH en studie som visade att 10 procent av de som deltog i studien hade antikroppar mot coronaviruset.

Antikroppstesterna skickades till 1 000 slumpmässigt utvalda invånare i Stockholm och kranskommunerna, med en jämn fördelning av män och kvinnor i åldrarna 20 till 74 år.

Mätningen visade smittspridningen kring slutet av mars, och forskarna har skickat tester till ytterligare 1000 slumpvis utvalda forskare för att verifiera data och se hur smittan spridits sedan påsk.

– Vi behöver verkligen allmänhetens hjälp nu. Bara med så många bidrag som möjligt kan vi få en rättvisande bild av smittspridningen, och det gör det möjligt för oss att införa provtagningar i praktiken så att alla som behöver skall kunna testa sig. Det är jätteviktigt, säger Niclas Roxhed, docent vid KTH.

Läs även: Greta Thunberg tillbaka i rampljuset – deltar i panel om coronavirus

Bli PLUS-medlem

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag