Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Foto: Nyheter Idag/Helén Sjöland CC BY-SA 4.0
  • Lördag 25 apr 2020 2020-04-25
E-post 6116

Den 28 februari säger socialminister Lena Hallengren att Sverige ”har en god beredskap” för ett nytt coronavirus, SARS-coV-2, som sprider sig över världen. Den 11 mars fick Sverige sitt första dödsfall. Drygt 40 dagar senare har över 2 000 människor avlidit till följd av coronaviruset. Nyheter Idag har gjort en tidslinje över vad som hänt men också över de beslut, besked och uttalanden som tagits och gjorts under coronautbrottet i Sverige.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

30 december 2019

Flera läkare på centralsjukhuset i Wuhan rapporterar om en SARS-liknande sjukdom. Åtta av läkarna, bland dem Li Wenliang, ”tillrättavisas” av polis för att de spridit ”falska rykten”.

Wenliang fortsätter arbeta med smittade patienter, tills han själv smittas av sjukdomen och avlider den 7 februari 2020. Kommunistiska partiet i Kina har efter hans död tagit tillbaka tillrättavisningen av Wenliang och bett hans familj om ursäkt.

31 december

Det nya coronaviruset rapporteras till WHO av Kina. Kinesiska myndigheter uppger att man tror att viruset spridits genom en marknadsplats för livsmedel, där levande djur säljs, i staden Wuhan. Marknadsplatsen stängs den 1 januari.

Viruset får senare namnet SARS-coV-2, sjukdomen som viruset orsakar får namnet Covid-19. SARS-coV-2 är besläktad med SARS-coV-1, viruset bakom utbrottet av SARS 2002 – 04, som även det började i Kina.

I efterhand har det första bekräftade fallet av Covid-19 spårats tillbaka till 1 december.

14 januari 

Coronaviruset smittar inte mellan människor enligt preliminära undersökningar av kinesiska myndigheter, meddelar WHO på Twitter.

 

16 januari 2020

Svenska folkhälsomyndigheten uppmärksammar det nya coronaviruset för första gången i ett pressmeddelande.

”Folkhälsomyndigheten bedömer risken för att smittan sprids till Sverige som mycket låg” skriver Folkhälsomyndigheten, som uppmanar personer som besökt Wuhan och fått hosta och feber att söka vård.

Anders Tegnell

 

Det nya coronaviruset har spridit sig till Japan rapporterar Sveriges Radio, som intervjuar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Tegnell understryker att det inte är fastslaget att coronaviruset kan sprida sig från människa till människa.

– Nej det är inte fastslaget, det är möjligt att det har en liten sådan kapacitet men för att bli riktigt stort och allvarligt i sådana utbrott så måste virus vara ganska bra på att sprida sig från människa till människa och det är det helt uppenbarligen inte, säger Tegnell till Sveriges Radio.

Tegnell säger till Sveriges Radio att människor som reser till berörda områden i Kina inte har någon anledning att tänka på något särskilt.

– Nej, det tycker jag inte. Det är ju som alltid att man ska vara noga med handhygien och sådant men allting talar väl för att man har lyckats bli av med källan till infektionen just den här gången i de här delarna av Kina också.

20 januari

Coronaviruset sprids till Sydkorea, sannolikt genom medlemmar av den kristna sekten Shincheonji som tagit emot besökare från Wuhan i den sydkoreanska staden Daegu.

Den 22 februari hade 1 261 medlemmar i sekten fått symptom, vilket motsvarar 13 procent av alla medlemmar.

För att bekämpa coronaviruset inleder Sydkorea världens största program för testning och isolering av smittade.

Att coronaviruset kan spridas mellan människor bekräftas av kinesiska myndigheter för första gången.

23 januari

Wuhan, med 11 miljoner invånare, sätts i karantän av kinesiska myndigheter. Det är den hittills största karantänen i mänsklighetens historia, men kommer att överträffas när allt fler länder inför lockdown under våren.

Kina har 830 bekräftade fall och 25 dödsfall enligt Worldometer (23 januari). De officiella kinesiska siffrorna kommer senare att kraftigt ifrågasättas och enligt bland annat forskare i Hong Kong kan det egentliga antalet ha varit fyra gånger större .

Under januari och februari månad beräknas fem miljoner personer i Kina ha förlorat sina arbeten på grund av restriktionerna mot coronaviruset.

30 januari

WHO utlyser internationellt hälsonödläge på grund av coronaviruset.

31 januari

Det första fallet av coronaviruset konstateras i Sverige. Det är en kvinna i Jönköping som rest direkt från Wuhan till Sverige den 24 januari. Kvinnan isoleras, och ingen vidare smitta från henne är känd.

Det första fallet av coronarviruset konstateras i Italien när två kinesiska turister testar positivt för viruset i Rom. Den italienska regeringen stoppar alla flyg till Kina och utlyser nationellt nödläge.

1 februari

Coronaviruset kommer att likna ”en vanlig influensa i farlighet och varaktighet” tror statsepidemiolog Anders Tegnell som intervjuas av Aftonbladet.

– Min känsla är att det här kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet. Det är svårt att jämföra eftersom vi inte vet hur länge det här kommer att hålla på, men en normal influensasäsong varar cirka åtta till tio veckor, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

6 februari

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson intervjuas i Svenska Dagbladet.

– Coronaviruset kommer inte att spridas i svenska samhället under nuvarande omständigheter. Vi kan få enstaka fall och enstaka sekundärfall inom familjer, det går inte att undvika, säger Carlsson till SvD.

– Får vi mot förmodan stor spridning skulle det undergräva trovärdigheten för myndigheten. Men där är vi inte. Vi gör i dag en kvalificerad bedömning. Skulle vi ha fel får vi ta det då. Men i dagsläget har vi rätt policy, säger Carlsson.

Vid tidpunkten för intervjun har större spridning av coronaviruset bara konstaterats i Kina, och Carlsson säger till tidningen att situationen kan komma att förändras.

Johan Carlson

 

16 februari

En 38-årig man tas in på sjukhus för andningsbesvär i Codogno, i provinsen Lodi i norra Italien.

Mannen sökte läkarvård två dagar tidigare och diagnostiserades med influensa, och på sjukhuset misstänker ingen att mannen är smittad med coronaviruset.

Den 19 februari berättar patientens hustru för myndigheter att han träffat en vän som återvände från Kina den 21 januari. Patienten, hans fru och en vän till patienten testar senare positivt för coronaviruset.

Under de följande dagarna rapporteras allt fler fall av coronaviruset i Italien, främst i regionen Lombardiet i norra Italien.

17 februari

Svenska UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen i Kina. Man avråder också från icke nödvändiga resor till övriga Kina med undantag för Hong Kong och Macao.

19 februari

Iran rapportera de första bekräftade fallen av coronaviruset i staden Qom, som är en helig stad för shiiter. Smittan tros ha kommit till Qom med en handelsman från Wuhan, och de två första bekräftade fallen avlider även av sjukdomen.

Följande dagar rapporteras allt fler bekräftade fall och avlidna i Iran, som under februari månad är epicentrum för vad som kommer att utvecklas till en pandemi.

Den 25 februari hotar iranska myndigheter att straffa de som ”sprider rykten om en pandemi”, och hävdar att coronavirusets spridning överdrivs av USA för att stoppa det nyss hållna parlamentsvalet.

22 februari

Italien inför restriktioner i norra Italien som berör över 50 000 personer. Skolor stängs i de mest drabbade områdena, offentliga sammankomster och tillställningar ställs in och trafik till drabbade områden stoppas. Brott mot restriktionerna bestraffas med upp till tre månaders fängelse.

Sverige är inte tillräckligt väl förberett på en pandemi säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till Expressen-TV.

24 februari

Flera medier rapporterar att ett tåg fullt med DN-prenumeranter anlänt till Venedig i norra Italien, som ligger i en av de provinser som drabbats hårdast av coronaviruset. DN-prenumeranterna skulle bland annat besöka en karneval som ställs in, och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski kommenterar i den egna tidningen.

– Vi har haft ett möte med våra resenärer under kvällen. Vi följer utvecklingen och tar del av de råd som finns, säger Wolodarski bland annat.

Peter Wolodarski kommer senare att bli en av de hårdaste kritikerna av den svenska linjen mot coronaviruset, med flera uppmärksammade ledartexter som argumenterar för hårdare restriktioner.

Anders Tegnell och Björn Olsen möts i en debatt i SVT:s Aktuellt om hur coronaviruset spritts i Italien.

Tegnell säger att det visar vikten av att fånga fall tidigt så att man inte får en okontrollerad spridning.

Björn Olsen säger att det i princip lika gärna kunde ha spridits i Sverige.

– Vi har en okontrollerad spridning i två världsdelar. Det är i princip per definition en pandemi, säg Olsen.

Foto: SVT

 

25 februari

Ett flygstopp skulle försvåra eventuell svensk hjälp till Iran säger statsepidemiolog Ander Tegnell till SVT.

– Det har vi sett i Västafrika, när hjälp inte kunde komma fram där. Om man stänger ner för Iran kan man inte hjälpa landet med skyddsmaterial och liknande, säger Tegnell till SVT.

Enligt Tegnell är flygstopp inte en bra metod för att stoppa spridning av ett virus.

– Historiskt har det inte varit en jättebra idé att stoppa flygningar. Det senaste exemplet är väl Italien. Där ställde man in alla flygningar till Kina men ändå fick man ett stort utbrott, säger Tegnell.

26 februari

Det andra svenska fallet konstateras på Sahlgrenska i Göteborg, en man som nyligen återkommit från norra Italien.

Någon allmän smittspridning i samhället pågår inte enligt Folkhälsomyndigheten.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger på en pressträff att den svenska sjukvårdens kapacitet är god.

– Kapaciteten är i paritet med befolkningsmängd, säger Johanna Sandwall enligt Aftonbladet.

Johanna Sandwall, till höger

 

27 februari

Fem ytterligare fall konstateras i olika delar av Sverige. Personerna har smittats på resor i Italien, Iran, Tyskland, samt i Sverige av tidigare konstaterade fall.

28 februari

Socialminister Lena Hallengren (S) besöker Västmanlands sjukhus i Västerås och får frågan av Sveriges Radio hur rustat Sverige är.

– När jag lyssnar till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen så får jag bilden att vi har en god beredskap, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten får kritik av Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, och Staffan Sylvan, tidigare smittskyddsläkare i Uppsala län, i Dagens Nyheter.

– Jag skulle önska att de var lite snabbare med att säga: ”vi kommer att få en situation som är väldigt allvarlig och det är lika bra att ta höjd för det”. Vi borde ha en förhöjd bevakning i varje region och lägga in ett coronatest i varje luftvägstest när någon söker sjukvård för en luftvägsinfektion, säger Olsen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell besvarar kritiken med att det är för tidigt att sätta in de åtgärder Olsen föreslår, som dessutom är svåra att få till med dagens regelverk.

– I något läge när man ändå börjar misstänka att vi har ens spridning i Sverige och det är svårt att se hur omfattande den är, då kan man möjligen fundera på något sånt. Men det har både praktiska, säkerhetsmässiga, GDPR-mässiga och andra komplikationer, säger Tegnell.

Staffan Sylvan menar att Folkhälsomyndigheten hittills har tonat ned faran med coronaviruset, vilket kan bli ett problem om vi får ett utbrott i Sverige. Han pekar på att bristen på skyddsutrustning kan bli ett problem.

– Man bedömer ju att bristen på skyddsutrustning kan bli en flaskhals i hanteringen av smittspridningen. Och då måste man vara väldigt aktiv redan nu och se till att man får in tillräckligt med skyddsutrustning, säger Sylvan.

29 februari

Mitt i Stockholm rapporterar att elva flygplan från norra Italien och ett från Iran landat på Arlanda flygplats. Till skillnad från många andra flygplatser i världen genomförs ingen generell kontroll av passagerare från områden med stor spridning av coronaviruset.

– Vi följer de rekommendationer som vi får från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia, till Mitt i Stockholm.

2 mars

Transportstyrelsen stoppar direktflyg mellan Sverige och Iran på begäran av Folkhälsomyndigheten. Som skäl uppger Generaldirektör Johan Carlsson att man inte litar på de iranska myndigheternas hantering av och rapportering om coronaviruset.

– Vi har inte fullt förtroende att de iranska myndigheterna hanterar det här på ett sätt som man gjort i Kina. När vi tittar på de siffror som Iran presenterar, antalet dödsfall kontra antalet smittade, så stämmer inte det överens med mönster från andra länder. Vi har all anledning att tro att spridningen är större, säger Carlsson på en presskonferens.

Iran har 1 501 bekräftade fall 66 dödsfall enligt Worldometer (2 mars).

3 mars 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte UD att avråda från resor till norra Italien där det pågår ett utbrott av coronaviruset.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till SVT Nyheter att avrådan från resor inte i första hand handlar om att undvika smitta, utan om den påverkan virusets utbrott haft på det övriga samhället i Kina och Iran.

– Den avrådan som gjorts på grund av den här sjukdomen – som inte är jättefarlig för individer – har varit både i Kina och Iran i samband med att sjukdomen har fått väldigt stor påverkan på samhället. Sjukvården har gått på knäna, man har stängt ner mycket trafik och det har nästan inte gått att resa dit eller därifrån, säger Tegnell och fortsätter:

– Så det är en extra aspekt för att det ska vara relevant för att avråda folk från att åka dit – vi tycker inte man har kommit upp till den nivån än i Italien.

5 mars

Statsepidemiolog Anders Tegnell är i en intervju med Dagens Industri kritisk till att flygbolaget SAS på eget initiativ stoppat alla flygningar till norra Italien, ett beslut som Tegnell menar saknar faktabaserad grund.

– Det är inte grundat i någon medicinsk vetenskaplig bedömning av risker för personalen. De är väldigt små om de överhuvudtaget finns.

6 mars

Svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till norra Italien och delar av Sydkorea.

7 mars

Den danska motsvarigheten till Melodifestivalen arrangeras utan publik efter att Danmarks statsminister Mette Frederiksen uppmanat arrangörer att ställa in evenemang med fler än 1 000 deltagare.

Foto: SVT

I Sverige ger Folkhälsomyndigheten inga liknande rekommendationer, och SVT genomför festivalen med publik på Friends Arena i Solna.

– Det är självklart att vi talat om olika alternativ under veckans gång för att vara förberedda. Men eftersom vi litar på våra myndigheter och vår publiks goda omdöme så är vi säkra på att vi kan genomföra ett evenemang som är så tryggt som möjligt, säger Sabina Rasiwala, HR-och kommunikationschef på SVT, till Sveriges Radio.

Personer med symptom uppmanas att inte gå på evenemanget, och lovas pengarna tillbaka för sina biljetter.

8 mars

Italiens regering inleder en karantän av svårt drabbade områden i norra Italien, och inför restriktioner över hela landet.

Italiens åtgärder sågas av smittskyddsexperten Johan Giesecke, tidigare svensk statsepidemiolog och rådgivare till WHO, i en intervju med TT.

– Går det ens att genomföra i Italien? Ska de ha vägspärrar överallt och polis och militär ute? Det kan fungera i en diktatur som Kina, men jag undrar hur det går i en demokrati som Italien, säger Giesecke, som tror att de italienska åtgärderna kommer visa sig verkningslösa.

– Något stopp kommer det inte att bli. Dels för att man nog kan bryta karantänen, antingen med ett intyg eller på små vägar som inte bevakas. Dels för att det finns tillräckligt många fall utanför de här regionerna för att underhålla en spridning oavsett, säger Giesecke.

Giesecke avfärdar också kritiken mot Folkhälsomyndigheten för att man inte uppmanat alla resenärer som varit i norra Italien att sätta sig i karantän.

– Jag tror inte att det är genomförbart att stänga in folk som inte har sjukdomssymptom i 14 dagar. Det kommer att bli för många.

Trots varningar från experter genomförs stora demonstrationer på den internationella kvinnodagen i Spanien.

Enligt Dagens Nyheter är jämställdhetsministern Irene Montero från vänsterradikala Podemos drivande bakom att demonstrationerna hålls, trots att antalet registrerade coronafall fördubblades varje dygn tiden innan demonstrationerna.

Mycket tyder på att demonstrationerna fungerat som smittspridare i Spanien, och flera ledande aktivister har testat positivt för coronaviruset.

Ett chartrat flygplan med runt 200 passagerare som varit på skidsemester i norra Italien landar på Arlanda natten till den 8 mars. Enligt Expressen ska passagerarna inte fått några särskilda restriktioner.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att coronaviruset kommer bli en pandemi. Samtidigt säger Tegnell till Svenska Dagbladet  att han tidigare haft fel om virusets spridning.

– Jag trodde att de skulle få stopp på det i Kina, men min bedömning visade sig inte vara rätt. Men jag tror inte att det kommer att bli en ”klassisk” pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt. Utan det ”hoppar” från olika ”hot spots” som Wuhan och norra Italien, säger Tegnell.

Anders Tegnell avfärdar också kritiken som Folkhälsomyndigheten har fått, bland annat för att man varit så sent ute med att rekommendera avrådan för resor till norra Italien.

– Det finns självutnämnda experter utan erfarenhet i ämnet som tror att de vet mer än myndigheter som har arbetat med detta i årtionden, säger Tegnell till Svenska Dagbladet.

 

9 mars

Italiens regering inleder en karantän av hela landet. Befolkningens rörelsefrihet inskränks till att ta sig till arbete, sjukvård och apotek och andra nödvändigheter som att handla livsmedel. Icke-nödvändiga butiker och verksamheter stängs ned.

Karantänen har beskrivits som den värsta inskränkningen av konstitutionella rättigheter i den italienska republikens historia.

Italien har 7 985 bekräftade fall och 463 dödsfall enligt Worldometer (9 mars).

10 mars 

Tecken på samhällsspridning, framförallt i Stockholm och i Västra Götaland, av coronaviruset i Sverige gör att Folkhälsomyndigheten höjer risknivån för spridning till mycket hög, den högsta risknivån.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter, och personer som arbetar inom vård och omsorg med särskilt utsatta grupper påminns om att inte arbeta med symptom.

UD avråder från icke nödvändiga resor till hela Italien.

11 mars

Sverige får sitt första dödsfall. 500 personer har testats positivt totalt.

WHO förklarar utbrottet av coronaviruset som en pandemi.

Sveriges regering förbjuder sammankomster med fler än 500 deltagare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kritiserar de myndigheter och företag som uppmanar anställda att arbeta hemifrån.

Tegnell säger till Niklas Svensson i Expressen TV att det finns en jämlikhetsaspekt att tänka på när man uppmanar anställda att arbeta hemifrån.

– Det finns ju en aspekt i det här som handlar om jämlikhet. Det är vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset, men inte alla, och hur ska vi få till det så att vi fortsätter ha en jämlikhet i samhället och att alla har samma chans att hålla sig friska? säger Tegnell och fortsätter:

– Man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem, inte minst om man är en myndighet eller stort företag.

Läs även: Tegnell: Ojämlikt att Spotifys anställda får jobba hemma

12 mars

Norges regering stänger skolor, gym, badhus, barer och kaféer. Personer som varit utomlands förutom i Sverige och Finland sedan 27 februari beordras i karantän oavsett om de uppvisar symptom.

Norge har 800 bekräftade fall och ett dödsfall enligt Worldometer (12 mars).

13 mars

Danmarks regering beordrar offentliganställda att stanna hemma i två veckor. Arbetsgivare uppmanas att låta anställda arbeta hemifrån. Undantag görs för personer med samhällsviktiga yrken. Samtliga skolor stängs.

Danmark har 804 bekräftade fall enligt Worldometer (13 mars).

Storbritanniens dåvarande strategi, som bygger på flockimmunitet, får kritik. Strategin går ut på att med få restriktioner försöka hålla smittan nere på en nivå som det brittiska sjukvårdssystemet kan hantera, istället för att sätta samhället i karantän.

– Vårt mål är att försöka att reducera toppen [av antalet infekterade], bredda toppen, inte utplåna den helt, förklarar Sir Patrick Vallance, som är vetenskaplig rådgivare för den brittiska regeringen, för BBC.

– Men också, då den stora majoriteten av de smittade får en mild sjukdom, bygga upp någon slags flockimunitet mot den här sjukdomen och reducera spridningen, fortsätter Vallance.

Flera läkare och forskare i Storbritannien är kritiska till planen och tycker att regeringen ska agera mycket snabbare med kraftiga åtgärder.

14 mars

Sveriges UD avråder från alla utlandsresor.

15 mars

”Strategin från Folkhälsomyndigheten är att vi ska uppnå flockimmunitet” säger den tidigare statsepidemiologen Annika Linde i en intervju med TT. 

Linde menar att Folkhälsomyndigheten ”har valt den strategi som kanske långsiktigt är mest hållbar, att låta en spridning ske samtidigt som man verkligen skyddar riskgrupperna”.

– Skulle 60 procent av svenskarna ha blivit smittade till hösten skulle vi få väldigt liten spridning jämfört med de länder som stängt ner hela sina samhällen, säger Linde.

Sveriges nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell svarar emellertid nej på frågan om målet är att uppnå flockimmunitet som snabbt som det är möjligt.

– Nej, i alla fall inte att det ska ske så snabbt som möjligt. Däremot börjar vi nå en förståelse för att viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det, vi ska inte skynda på det, säger Tegnell.

16 mars

Statsepidemiolog Anders Tegnell hyllar Storbritanniens dåvarande strategi mot coronaviruset i en intervju med Aftonbladet.

Tegnell säger till Aftonbladet att Storbritanniens strategi är mycket lik Sveriges, och att länderna skiljer ut sig från andra genom att deras strategier ”håller en lite mer vetenskaplig linje”.

Tegnell säger emellertid också att man från Folkhälsomyndighetens sida vill vara försiktiga med begreppet ”flockimmunitet”, som ger fel signal.

– Vi har varit lite försiktiga med att använda det ordet för det andas ju lite att man har gett upp och det är ju inte alls det som det är frågan om, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Men grundtanken börjar nog bli mer och mer relevant ju mer vi ser av det här viruset, att det är dit vi behöver komma. Vi kommer inte att få kontroll på det på något annat sätt.

Franska skolor och universitet stänger tills vidare. Frankrike har även förbjudit sammankomster med över hundra deltagare, medan restauranger, kaféer, barer, biografer och andra icke samhällsviktiga samlingsplatser beordras stänga.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att att en strikt karantän för landets invånare kommer inledas på kvällen följande dag.

Frankrike har den 16 mars 6 633 bekräftade fall och 148 döda enligt Worldometer.

Finland utlyser nationellt nödläge och inför en rad restriktioner, inklusive stängningar av skolor och statliga institutioner som museer och bibliotek, förbud mot sammankomster med över 10 deltagare, besöksförbud på sjukhus och vårdhem.

Finland stänger även gränsen, och invånare som återvänder från utlandet sätts i 14 dagars karantän.

Finland har 272 bekräftade fall enligt Worldometer (16 mars).

Svenska Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 att minimera sina sociala kontakter, och personer som har möjlighet uppmanas att arbeta hemifrån.

17 mars

Sveriges regering uppmanar gymnasier, högskolor och universitet att bedriva studier på distans.

– Elever ska inte vara i skolan, men studera hemma. Jag utgår från att alla berörda skolor följer rekommendationen, säger Stefan Löfven (S) vid en pressträff enligt Svenska Dagbladet.

Enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) förbereds även en lag som gör det möjligt att stänga grundskolor om behovet skulle uppstå.

– Vi lägger nu in en ännu högre växel och blixtbereder en ny lag – om även grundskolor stängs – som ska säkerställa omsorg för barn vars föräldrar har samhällsviktiga arbetsuppgifter, säger Ekström.

Sveriges regering förbjuder alla icke nödvändiga resor från utlandet, med undantag förför EES-länder och Schweiz. Förbudet kommer efter uppmaning av EU-rådet och EU-kommissionen.

19 mars

Folkhälsomyndigheten avråder från icke nödvändiga resor inom Sverige.

20 mars

Storbritannien överger sin strategi som gick ut på att uppnå flockimmunitet och begränsa smittspridningen snarare än att försöka stoppa den helt med ett karantän.

Kursändringen kommer efter att en rapport från Imperial college visat att 250 000 britter riskerar att dö om landet håller fast vid bara lättare restriktioner.

Brittiska skolor stängs, med undantag för barn till föräldrar med samhällsviktiga yrken.

Storbritannien har vid det laget 3 741 bekräftade fall och 177 döda enligt Worldometer.

22 mars

Stefan Löfven håller ett förinspelat tal i SVT men avböjer att intervjuas i SVT:s Agenda.

Tysklands regering meddelar ett nationellt utegångsförbud. Invånare får endast vistas utomhus för vissa aktiviteter som att åka till arbetet, handla livsmedel och idrottsaktiviteter, i grupper om max två personer med undantag för medlemmar av samma hushåll.

Tyskland har tidigare stängt skolor och förskolor, förbjudit besök på ålderdomshem och stängt gränserna.

Tyskland har 24 873 bekräftade fall och 94 döda enligt Worldometer

24 mars

Sveriges regering förbjuder servering vid baren på restauranger och krogar. Krögare uppmanas också att öka avståndet mellan restaurangbord, där servering fortfarande är tillåten.

25 mars

”Coronavirus Act 2020” träder i kraft i Storbritannien. Lagen är tidsbegränsad i två år och tillåter den brittiska regeringen att införa kraftiga restriktioner i samhället.

27 mars

Finland stänger gränsen till regionen Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger. Regionen har 1,7 miljoner invånare, vilket är nära en tredjedel av landets befolkning, och flest bekräftade fall i landet. Gränsen till Nyland bevakas av finsk polis och militär.

Sveriges regering förbjuder allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare.

En WHO-rådgivare vägrar svara på frågor om Taiwan under en intervju med den Hong Kong-baserade kanalen RTHK.

Den kanadensiska läkaren och epidemiologen Dr Bruce Aylward låtsas inte höra någonting när reportern Yvonne Tong, frågar om WHO övervägt att acceptera Taiwan som medlem.

Aylward säger sedan att han inte hör frågan, men när Tong erbjuder sig att upprepa den säger Aylward att han vill gå vidare med nästa fråga.

 

28 mars

Sverige rapporterar det 100:e dödsfallet. På den dagliga pressträffen meddelar Folkhälsomyndigheten att 102 personer avlidit av covid-19.  I Danmark hade vid samma tidpunkt 65 personer avlidit. I Finland hade 9 personer avlidit.

Spaniens regering beordrar alla med icke samhällsviktiga yrken att stanna hemma från 30 mars till 9 april för att stoppa spridningen av coronaviruset. Flera regionala restriktioner har redan införts.

Spanien har den 28 mars 73 235 bekräftade fall och 5 982 döda enligt Worldometer.

30 mars

Nya rekommendationer om skyddsutrustning inom vården får hård kritik av vårdpersonal som är oroliga för att kraven på skyddsutrustning sänks på grund av materialbrist, rapporterar Läkartidningen.

”Under den rådande covid-19-pandemin, har regionerna kommit med sänkta hygienkrav, där det refereras till att man nu vet mer om hur viruset smittar. Inga referenser på detta har dock angivits” skriver ST-läkaren Pouria Farsani som är initiativtagare till namninsamlingen ”#Vägrasänkahygienkraven covid-19”.

Statsepidemiolog Anders Tegnell avfärdar kritiken.

– Det handlar inte om att sänka nivån på något sätt. Det är fortfarande en väldigt hög nivå på säkerhet för hälso- och sjukvårdspersonalen, vilket det måste vara i det här läget, sa Anders Tegnell till Läkartidningen.

Läs även: Svenonius om bristen på skyddsutrustning: ”Jag tror ingen såg det komma”

1 april

Sveriges regering förbjuder besök på ålderdomshem.

6 april

Coronaviruset har spridits på äldreboenden i Stockholm säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.

– Vårt största bekymmer är att vi fått in smittan på stor antal äldreboenden framförallt i Stockholm men även på andra håll i Sverige, säger Tegnell, som menar att det är den främsta anledningen till Sveriges höga dödstal, som den 6 april är uppe i 477 enligt Worldometer.

Tegnell menar emellertid att bättre skyddsutrustning inte hade hjälpt.

– Skyddsutrustning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboenden. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittspridningen är det de basala hygienrutinerna som är viktiga, säger Tegnell.

I en debatt med kritikern Lena Einhorn i Aktuellt en vecka senare, den 14 april, förklarar Tegnell närmare vad han menar.

– Nu tror jag det är väldigt farligt att liksom tro att skyddsutrustning hindrar någonting. Utan här pratar vi ju om ett helt koncept att vi måste ha personal som är betydligt bättre utbildade, ha bättre rutiner på plats, vet hur man använder skyddsutrustning, när den behövs och så vidare, säger Tegnell i Aktuellt.

7 april

UD förlänger avrådan från icke nödvändiga resor utomlands fram till 15 juni.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, sågar den svenska coronastrategin, som han menar kommer leda till en tragedi, i en intervju med statliga norska NRK.

– Det är nu för sent att stoppa utvecklingen. Stockholm borde ha stängts av för en månad sedan, då skulle vi ha klarat det bättre, säger Björn Olsen till NRK.

Olsen menar att Sverige valt fel strategi från början, och att man håller fast vid den på grund av prestige.

– Folkhälsomyndigheten består också av människor. Prestige är en av våra dödliga synder, säger Olsen.

8 april

Sverige går över 100 döda på en dag för första gången. Folkhälsomyndigheten rapporterar 110 döda. Samma dag rapporterar Danmark 15 döda.

11 april

Taiwan anklagar WHO för att inte ha delat med sig av viktig information om coronaviruset, rapporterar Reuters.

Taiwan är inte medlem av WHO på grund av Kinas motstånd, och enligt Taiwans hälsominister Chen Shih-chung fick man inte heller något svar på ett mejl som skickades den 31 december om utbrottet av coronaviruset i Wuhan.

Då man inte fick något svar, och inte heller litade på kinesiska uppgifter om bekämpningen av viruset inledde Taiwan sitt smittskyddsprogram i början av januari, ett program som anses höra till de mest effektiva i världen.

Taiwan har den 11 april 280 fall och 6 döda enligt Taiwan Centers for Disease Control.

14 april

Sverige går över 1 000 döda i corona.

”Folkhälsomyndigheten har misslyckats – nu måste politikerna gripa in” menar 22 forskare i en debattartikel i Dagens Nyheter. 

”I Sverige stiger dödstalen mot Italiens höjder, till skillnad från i våra grannländer” skriver forskarna, och kräver att ”de folkvalda, de som har det övergripande ansvaret, måste gripa in, det finns inget annat val”.

Forskarna menar att Sverige saknar en genomtänkt strategi, annars ”skulle knappast Sverige i dag ha lika stora dödstal som Italien, och tio gånger högre än Finlands.”

I artikeln jämförs Sveriges siffror över antal döda av coronaviruset med de nordiska grannländerna, i synnerhet Finland, som infört betydligt striktare restriktioner än Sverige för att bekämpa smittspridnignen.

USA stoppar bidragen till WHO säger president Donald Trump på en presskonferens. Bidragen ska stoppas tillfälligt medan USA granskar hur organisationen hanterat coronakrisen.

– Idag meddelar jag min administration att vi ska stoppa bidragen till Världshälsoorganisationen, medan en granskning genomförs för av WHO:s roll i den grova misskötseln och mörkläggningen av coronavirusets spridning, säger Trump enligt CNBC.

15 april

Danmark inleder en öppning av samhället efter landets karantän som inleddes den 13 mars.

20 april

Bara en liten andel av världens befolkning verkar ha antikroppar mot coronaviruset, varnar WHO.

– Tidiga data tyder på att en relativt liten procent av befolkningen har infekterats. Inte mer än 2 – 3 procent, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff i Genève.

Om det stämmer att så få infekterats med coronaviruset vore det ett bakslag för de som hoppas att flockimmunitet snart kommer att uppnås.

21 april

”Det går cirka ett bekräftat fall på covid-19 på 1 000 fall totalt” uppger  biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten när han presenterar en större rapport om antalet coronasmittade i Stockholm på en presskonferens.

Då ungefär 6 000 stockholmare är bekräftat smittade skulle det innebära att 6 miljoner människor är smittade av coronaviruset – bara i Stockholm.

Lisa Brouwers, chef för enheten för analys på Folkhälsomyndigheten, säger till frilansjournalisten Emanuel Karlsten att det hela var ett misstag.

– Den stämmer inte, det är en hastigt framtagen powerpoint som tyvärr inte stämmer, säger Brouwers till Karlsten.

Ett coronatest som gjorts på blodgivare i Stockholm visar att hela 11 procent har antikroppar mot coronaviruset i blodet.

Det innebär att 600 000 stockholmare har haft den här sjukdomen, säger smittskyddsexperten Johan Gisecke till SVT:s ”Morgonstudion”.

Enligt Gisecke är 99 procent av de som smittats av coronaviruset symptomfria.

– Testet visar att sjukdomen är väldigt smittsam men de allra flesta har inte märkt att de har haft den. Sen är det några som blir sjuka, några som blir svårt sjuka och några som dör. Men om man tittar på alla som blir sjuka är det en väldigt liten del, säger Gisecke.

Senare under dagen drar emellertid forskarna tillbaka rapporten, som man upptäckt kan vara grundad på osäkert underlag.

Det visar sig nämligen finnas en risk att ett visst antal av proverna kommer från personer man redan visste haft coronaviruset, och gav blod för att framställa plasma för coronapatienter.

24 april

Folkhälsomyndigheten har underskattat antalet döda av coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Sveriges Radios granskning har Folkhälsomyndigheten vid flera tillfällen underskattat antalet döda av coronaviruset. Efter påskhelgen verkade den dagliga dödssiffran ha stabiliserats och Anders Tegnell uppskattade det i en intervju den 16 april till cirka 60 avlidna per dag. Men i själva verket var den verkliga dagliga dödssiffran ungefär 90.

Folkhälsomyndighetens statistik bygger i första hand på uppgifter över alla som konstaterats smittade av coronaviruset som avlider. I efterhand kontrolleras emellertid även andra dödsfall gentemot smittoregistret, vilket leder till en fördröjning i siffrorna som Folkhälsomyndigheten vid flera tillfällen underskattat när uppgifter om statistiken presenterats för pressen.

Ett 40-tal plan landar varje dag på Arlanda trots inreseförbudet. I gränskontrollen stoppas varje dag flera personer men en majoritet av dem släpps ändå igenom enligt DN. Personerna testas inte för coronaviruset utan uppmanas att sätta sig i frivillig karantän om de har symtom.

Foto: News Øresund – Johan Wessman

25 april

2 192 personer har avlidit i corona i Sverige per den 25 april. Det placerar Sverige på 13:e plats totalt i världen.

Sverige har 217 döda per 1 miljon invånare – sjunde plats totalt i världen (om man exkluderar ministater som Andorra och San Marino). Danmark (totalt 486, 72 döda/1 miljon invånare), Finland (totalt 186 döda, 34 döda/1 miljon invånare), Norge (totalt 201, 37 döda/1 miljon invånare).

Socialminister Lena Hallengren (S) intervjuas i Aftonbladet. Hallengren, som den 28 februari tyckte Sverige hade en god beredskap, säger nu att den del av strategin som handlat om att skydda de äldre inte fungerat.

– Det är ett stort misslyckande utan tvekan, säger Hallengren som påstår att det inte görs några prioriteringar av vilka som får vård.

– Vi vill verkligen inte att man ska behöva börja prioritera vem som ska få vård, och det har man heller inte gjort. På det sättet vill jag säga att vården klarar av det tryck som finns, säger hon.

Bli prenumerant

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag