Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Foto: Nyheter Idag/Helén Sjöland CC BY-SA 4.0
  • Lördag 25 apr 2020 2020-04-25
E-post 6116

Den 28 februari säger socialminister Lena Hallengren att Sverige ”har en god beredskap” för ett nytt coronavirus, SARS-coV-2, som sprider sig över världen. Den 11 mars fick Sverige sitt första dödsfall. Drygt 40 dagar senare har över 2 000 människor avlidit till följd av coronaviruset. Nyheter Idag har gjort en tidslinje över vad som hänt men också över de beslut, besked och uttalanden som tagits och gjorts under coronautbrottet i Sverige.

Bli PLUS-medlem och läs Nyheter Idags genomgång av coronapandemin, från att sjukdomen upptäcktes i Wuhan, Kina, till utbrottet i Sverige.

– Folkhälsomyndigheten ”bedömer risken för att smittan sprids till Sverige som mycket låg” den 16 januari.

– ”Min känsla är att det här kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet”, statsepidemiolog Anders Tegnell den 1 februari.

– ”Kommer inte att spridas i svenska samhället under nuvarande omständigheter”, Folkhälsomyndighetens Generaldirektör Johan Carlsson, den 6 februari.

– ”När jag lyssnar till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen så får jag bilden att vi har en god beredskap”,  Lena Hallengren, 28 februari.

– ”Tror inte att det kommer att bli en ”klassisk” pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt, Anders Tegnell den 8 mars.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag