Så kommer polismyndigheten använda sina nya miljarder

Dan Eliasson. Foto: svtplay.se
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 188

STOCKHOLM Knappt hälften av de sju miljarder som regeringen tilldelat polismyndigheten kommer att användas till nya satsningar.
– Vi fattade beslut här 2016 om att anställa närmare 1500 civilanställda omedelbart och att vi skulle ta in stora kullar på polishögskolan så att vi skulle kunna få 1500 poliser fler fram till 2020. Det här har vi nu fått finansiella möjligheter att genomföra så att en hel del av de här pengarna är så att säga redan intecknad, säger rikspolischefen Dan Eliasson. 

En stor del av de 7 miljarder som regeringen tillfört polismyndigheten är redan intecknade och kommer bland annat gå till att finansiera de 1500 civilanställda som man 2016 fattade beslut om att anställa. Pengarna kommer också finansiera en extrasatsning på fler elever på polishögskolan.

– Vi fattade beslut här 2016 om att anställa närmare 1500 civilanställda omedelbart och att vi skulle ta in stora kullar på polishögskolan så att vi skulle kunna få 1500 poliser mer fram till 2020. Det här har vi nu fått finansiella möjligheter att genomföra så att en hel del av de här pengarna är så att säga redan intecknad, men det finns också betydande summor kvar som vi kan satsa på både anställningsvillkor och att förstärka verksamheten ytterligare, säger rikspolischefen Dan Eliasson till Sveriges Radio.

Lite mindre än hälften av pengarna, mellan 2-3 miljarder, kommer användas till att förbättra arbetsvillkoren för redan anställda poliser samt till att anställa fler poliser.

– Vi är medvetna om att det saknas personal runt om i Polissverige för att klara vardagen. Vi vet att polisanställda, framförallt de i yttre tjänst, inte haft en tillräckligt bra löneutveckling.

När det gäller polislönerna uppger Eliasson att man ”inte riktigt satt ner foten där ännu” och att det krävs samtal mellan myndigheten och facken.

Eliasson konstaterar att den kritiserade omorganisationen av polismyndigheten nu är i grund och botten genomförd, där polisen gått från 19 regionledningscentraler ner till 7. Enligt Eliasson erbjuder omorganisationen ”fantastiska möjligheter” men erkänner också att det finns en och annan baksida med den.

Eliasson är hoppfull inför framtiden. Han säger att personalstyrkan kommer öka med mer än 10 procent mellan 2017 och 2020, att arbetsvillkoren och förutsättningarna ska förbättras och att det måste betyda någonting positivt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag