Så ska regeringen ta kampen mot terrorism

Inrikesminister Anders Ygeman på presskonferensen. Foto: Faksimil ur video på regeringen.se
  • Fredag 28 aug 2015 2015-08-28
E-post

STOCKHOLM Sveriges regering vill intensifiera kampen mot terror med en ny strategi som inkluderar bland annat skärpta straff för innehav av granater, varningar till civila via sms, förstärkt samarbete mellan underrättelseorganisationer, striktare passregler, utökad avhopparverksamhet och utökad övervakning via bland annat telefonavlyssning.

Strategin, som lades fram av inrikesminister Anders Ygeman vid en presskonferens i Stockholm på fredagen, syftar till att avskräcka och göra det svårare för blivande terrorister att ansluta sig till radikala grupper samt förhindra eventuella terrorattacker.

– Vi måste förstå att det som hände i Paris och Köpenhamn kan lika gärna hända här, konstaterade ministern med hänvisning till attackerna i januari som dödade 17 människor i den franska huvudstaden.

Han nämnde även attacken i februari i Köpenhamn där en person omkom samt attentatet på Utöya 2011 som exempel på attentat som vi måste ha en beredskap för.

Bland de nya åtgärder som kommer att lämnas till riksdagen de närmaste månaderna vill regeringen skärpa straffen för innehav av granater och bomber, samt möjliggöra ett smidigare samarbete över de nordiska gränserna för att länderna ska kunna stödja varandra i händelse av en attack eller ett terrorhot.

Det skall också att bli lättare för olika nationella underrättelsetjänster som Säpo och FRA att utbyta information med varandra. De som väljer att gå med i en terrorgrupp kommer att åtalas efter sin återkomst till Sverige. Den svenska säkerhetspolisen uppskattar att cirka 250–300 svenskar har rest till Irak och Syrien för att gå med i radikala islamistiska grupper, främst Islamiska staten.

– Att direkt eller indirekt bidra till IS-ledda mord måste ha tydliga konsekvenser, sade Ygeman.

Dessutom förklarade ministern att myndigheterna kommer att sätta en gräns för hur många gånger en svensk medborgare kan förnya sitt pass inom en viss tidsperiod, i ett försök att förhindra terrorister att använda ”förlorade” resedokument. År 2013 var nästan 60 000 svenska pass rapporterade försvunna eller stulna.

Ygeman sade att myndigheter även skall få möjlighet att varna civila via sms att hålla sig borta från ett visst geografiskt område. Strängare kontroller gällande finansiering av utländsk terrorverksamhet var ett annat av de föreslagna åtgärderna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag