Så skyddar du dig mot sexövergrepp i sommar

Matilda Andersson på Nyheter Idag tipsar hur du kan skydda dig mot sexövergrepp. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 2 jul 2016 2016-07-02
E-post 1412

SVERIGE Tafsningar, sexövergrepp och våldtäkter har kommit att bli en epidemi i Sverige som drabbar unga tjejer. Samtidigt litar inte folk på polisens armbandskampanj. Nu tipsar Matilda Andersson på Nyheter Idag om alternativa metoder för att skydda sig mot sexövergrepp.

Flera anmälningar har nyligen kommit in till polisen om sexövergrepp i samband med festivaler under sommaren. Samtidigt har polisen lanserat en kampanj mot sexövergrepp där myndigheten delar ut armband med texten ”tafsa inte”, men trots myndighetens ”krafttag” mot sexövergrepp menar kritiker att det inte är tillräckligt.

Därför har Matilda Andersson på Nyheter Idag sammanställt en lista på alternativa åtgärder.

Var inte ensam

Gå med en grupp vänner så att ni kan hålla ett öga på varandra och vad som händer runt omkring er under kvällen. Man ska såklart kunna vara ute med enbart tjejkompisar, men att ha med sig killar man litar på är aldrig fel. Det har en avskräckande effekt på potentiella tafsande.

Elpistol

Att bära elpistol på allmän plats må vara förbjudet enligt svensk lag men den gör det mist sagt obekvämt för förövaren. Tänk på att skjuta på ett ställe där det gör extra ont. Armhålor, skrevet eller i ansiktet brukar fungera över förväntan.

Knogjärn

Ha ett knogjärn nära till hands, det får plats i handväskan. Knogjärn är också förbjudet att bära på allmän plats men när det kommer till självförsvar gör knogjärn ett slag mycket kraftfullt. Sikta på näsan och slå rakt med armen, svinga inte. Du behöver inte slå jättehårt för att lyckas bryta näsbenet.

Teleskopbatong

Du gissade rätt, det är olagligt att bära teleskopbatong på allmän plats, men med denna i handen kan du försvara dig mot vem som helst. Teleskopbatongen fäller du ut med ett snabbt ryck, sen är det inte mer än att slå med snabba rapp i följd.

Pepparsprej

Pepparsprej går att beställa över internet. I de allra flesta fall är det olagligt att bära, men det kan vara mycket effektivt. Tänk på att inte använda pepparsprej om du står i en folksamling eftersom sprejen lätt träffar andra i närheten. När du sprejar, sikta på ögonen, det ger bäst effekt.

Överfallslarm

Överfallslarm kan fungera i miljöer där ljudnivån inte är för hög. Är helt lagligt att använda och ger ifrån sig ett mycket högt oväsen. Tyvärr får inte tafsaren på tafsen, men det är ett effektivt sätt att påkalla uppmärksamhet från omgivningen.

Glock 17

Om man verkligen vill markera att man inte är sugen på att bli tafsad på, fungerar en Glock 17 alldeles utmärkt i avskräckande syfte. Om det verkligen är skarpt läge, tänk på att sikta på benen under knäna, då slipper du förhoppningsvis bli åtalad för mordförsök. Istället blir det antagligen grov misshandel, vilket är lättare att hantera i tingsrätten. Glock 17 är ett smidigt vapen som får plats i handväskan. Eftersom det är kaliber 9mm finns det gott om olika ammunitionstyper att välja på.

Om du har egna tips eller erfarenheter av hur man hanterar tafsande killar och sexförbrytare, hör gärna av dig till Matilda på [email protected]

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag