Så surfar du anonymt på webben
ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET I spåren av NSA-skandalen där amerikanska företag både avlyssnats och tvingats lämna ut information om sina användare har efterfrågan av skydd mot övervakning återigen hamnat på tapeten.
F-Secure annonserar att de nu blir ett i den växande gruppen av svenska företag som erbjuder VPN-kryptering i syfte att ge användare ökad anonymitet på Internet. Tjänsten kostar 38 kronor per månad eller 229 kronor för ett år. Den finns ännu bara för Android och iPhone, men på webbsidan meddelas att den snart kommer att finnas tillgänglig också för Mac och Windows.
VPN-tekniken används av människor på många håll i världen för att kringgå olika staters försök att kontrollera medborgarnas tillgång till olika tjänster och webbplatser, så som när Turkiet nyligen valde att blockera YouTube och Twitter. Det förutsätter att tjänsteleverantören finns utanför blockeringen, men många VPN-tjänster ger möjligheten att välja var i världen du vill se ut att komma ifrån. Det ger också möjligheten att komma runt vissa webbtjänsters blockering av utländska besökare.
VPN – så funkar det
Kryptering av all data mellan VPN-tjänsten och användaren går direkt från användarens surfplatta, dator eller mobiltelefon. Det gör att varken någon annan i ditt hemnätverk, din Internetleverantör, FRA eller utländska intressen kan identifiera personen bakom ditt IP-nummer. Istället pekar ditt IP till VPN-tjänsteleverantören, som själva väljer huruvida de vill registrera vem som gör vad. Förtroende för VPN-leverantören är A och O.
Bahnhof är en svensk Internetleverantör som gjort mycket för att etablera sig som försvarare av användares rätt till anonymitet. Deras VPN-tjänst heter Integrity och du kan välja mellan 128-bitars PPTP-kryptering eller OpenVPN i 2048-bitars kryptering för 40 SEK/månad.
En annan svensk Internetleverantör som lovar tryggad integritet för sina användare är AllTele som har en VPN-tjänst kallad iGhost som finns i alternativen 128-bitars PPTP-kryptering (49 SEK/mån) och en lite dyrare OpenVPN med 2048-bitars kryptering (149 SEK /mån).
Tänk på att
Ditt IP-nummer är inte det enda som avslöjar vem du är och ingen anonymiseringstjänst i världen kan hindra dig från att frivilligt dela med dig av känslig information till företag och webbplatser på nätet. Att din dator inte innehåller spionprogramvara är också en förutsättning för att öka skyddet för din integritet.
Många mobilappar sparar onödigt mycket information om användare, i syfte att få ut mer reklampengar. Godkänn inte slentrianmässigt när ett program vill ha behörigheter till information det inte rimligen behöver. Försök hitta en alternativ app istället.