Så svarar Henriksson på kritiken efter publiceringarna om ”Ekerö”-nätverket

  • Tisdag 18 Dec 2018 2018-12-18
E-post 153

En radikaliserad borgerlighet som beväpnar sig med pumphagelgevär. Hemliga möten där det smids planer på att ta över en kommun. Interna dokument och arbetsgrupper med målet att förändra hela Sverige. Så kan en rad avslöjanden av journalisten Andreas Henriksson sammanfattas – men publiceringarna ifrågasätts kraftigt i sociala medier. Nu svarar Henriksson på kritiken i en lång intervju med Nyheter Idag.

Det har blivit en stor snackis i sociala medier och i forum på internet efter att journalisten Anderas Henriksson lät publicera en rad avslöjanden på sajten Ledarsidorna. Det är uppgifter om ett borgerligt nätverk som radikaliserats så långt att det förekommit att medlemmar uppmanats att beväpna sig, det har planerats att ta över en kommun och att slutligen förändra Sverige.

Uppgifterna är, enligt Henriksson, så pass allvarliga att det är något Säpo borde titta närmare på. Men samtidigt har Henriksson, och även Ledarsidorna, mött hård kritik för publiceringarna. Kritiken blir inte mindre av att Henriksson själv umgåtts privat och haft en nära relation med flera av personerna som ingår i hans avslöjande.

Men den omständigheten är inget som han upplever är ett journalistiskt problem.

– Nej, inte när de drar in mig i ett sådant här upplägg. Jag är först och främst journalist, de rekryterade in mig i den här gruppen som en journalist som de trodde hade bytt sida som identifierade sig med dem och delade deras världsbild.

I en intervju med Kvartal säger du att det här borde intressera Säpo?

– Det jag har sett i den här gruppen är en kraftig radikalisering på det personliga planet. Den här kraftiga radikaliseringen sker i en kontext av att man bjuder in föreläsare som säger att man ska beväpna sig och som säger att så här ska ni göra.

Påståendet om uppmaningar till beväpning, har du detta dokumenterat, inspelat eller något sånt?

– Jag har källor på det, jag har pratat med folk som satt och lyssnade på plats på den föreläsningen på klubben.

Var du på plats när detta yttrades?

– Nej, då var inte jag inbjuden. Jag har jobbat med klassiskt journalistiska metoder, skaffat mig källor, ringt och pratat med folk, byggt upp ett källnätverk i kretsarna som rör sig kring den här klubben och pratat med folk som var på plats när den här föreläsningen ägde rum.

Det är många påståenden här om pumphagelgevär och annat som det varit diskussion om, huruvida det verkligen stämmer? Du är säker på de här uppgifterna?

– Ja, naturligtvis. Folk missförstår. När en granskning sker av en politiskt komplex händelse tolkar folk, som är inne i det här och som inte är journalister, allt utifrån en politisk agenda. Som att journalisten också drivs av en politisk agenda. Det gör inte jag. Jag drivs av en väldigt enkel nyhetsvärdering. Jag ser en väldigt intressant historia som handlar i grund och botten om hur stabila och trygga borgerliga sympatisörer radikaliseras så de tar två steg högerut.

Lyssna på hela den halvtimmeslånga intervjun där Henriksson bemöter kritiken mot de omtalade publiceringarna om Ekerö-nätverket, bara för dig som är PLUS-medlem!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag