Sänk straffbarhetsåldern

Bild: Pressbild
  • Tisdag 19 jul 2022 2022-07-19
E-post 558

”Grov våldsbrottslighet bland unga är inget som har uppstått över en natt. Decennier av ursäktande och daltande med unga våldsverkare kombinerat med en ansvarslös invandringspolitik har skapat en kultur där grov våldsbrottslighet är normalt, och ett samhälle som inte vågar sätta ner foten” skriver Emil Eneblad, Vice nationell talesperson, Ungsvenskarna

Ingen kan ha missat hur en nio år gammal flicka nästan miste livet för ett par veckor till följd av den brutala misshandel hon utsatts för av en misstänkt ung migrant. Det är inte första gången något liknande hänt, förekomsten av grovt ungdomsvåld är så stor att händelserna ofta inte ens blir nyheter. Det är en utveckling som borde få vem som helst att bli illamående och det är tyvärr en utveckling som regeringen blundar för.

Grov våldsbrottslighet bland unga är inget som har uppstått över en natt. Decennier av ursäktande och daltande med unga våldsverkare kombinerat med en ansvarslös invandringspolitik har skapat en kultur där grov våldsbrottslighet är normalt, och ett samhälle som inte vågar sätta ner foten.

Regeringen bjuder de kriminella på bullfest och släpper personer misstänkta för grova våldsbrott på fri fot för att man inte vet hur gamla de egentligen är. I de fall rättsväsendet lyckas få till stånd en fällande dom är straffen så låga att det knappt känns för den unge kriminelle.

Som att det inte räckte har man som ung kriminell möjligheten att traska rakt ut ur ungdomsvården om man tröttnar på att sitta inlåst, för staten har knappt satt upp staket för att stoppa rymningar. Farliga kriminella har flera gånger bara promenerat ifrån sina straff.

Bakom alla rubriker om gärningsmän som får låga straff, rymmer från ungdomsvården eller rent utav går fria för att den svenska folkbokföringen är ofullständig och ålder inte kan fastställas finns brottsoffren, tusentals brottsoffer. De som vet att mördaren eller våldtäktsmannen går fri – ofta i samma områden som offret själv bor och lever i. Det är dem – brottsoffren och alla laglydiga medborgare som riskerar utsättas för farliga individer som regeringen sviker. Det duger inte för ett land som Sverige.

Ungdomsbrottsligheten måste tas på allvar, samhället måste sätta ner foten ordentligt. Man ska inte kunna komma undan som mördare eller våldtäktsman bara för att man råkar vara under femton. Straffbarhetsåldern måste ses över och sänkas, samhället ska skyddas från farliga individer oavsett ålder. Av samma anledning måste straffen skärpas väsentligt för grov ungdomsbrottslighet.

Samtidigt som vi måste tala klarspråk om vad som behöver göras måste vi också vara ärliga med orsaken till problemet. Det är löjeväckande hur vissa fortfarande påstår att unga blir mördare och våldtäktsmän på grund av ”socioekonomiska faktorer”, som att en extra fritidsgård i en förort hade gjort någon skillnad. Det är alldeles uppenbart att det handlar om värderingar och bristande tillhörighet.

Därför är en av de bästa förebyggande åtgärderna att också ta krafttag mot parallellsamhällena. Den nationella folkräkningen som riksdagen har beslutat om måste verkställas och återvandringen påbörjas så fort som möjligt. Skolan måste återigen bli en trygg plats för unga fri från brottslighet och osunda värderingar.

En regering som på allvar vill ta tag i ungdomsbrottsligheten måste våga erkänna problemen med bristande tillhörighet och parallellsamhällen. Socialdemokraterna vågar inte ta i den frågan med tång, det vågar vi…

Om debattören

Emil Eneblad, Vice nationell talesperson, Ungsvenskarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag