Säpo: ”Det finns drygt 2 000 våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige”
SVERIGE Det finns nu över 2 000 potentiella jihadister i Sverige. Det säger Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg under ett seminarium i Almedalen idag på förmiddagen.
2010 fanns omkring 400 våldsbejakande extremister i Sverige varav 200 var islamister och övriga 200 jämnt fördelade mellan vänsterextremisterna och vit makt-miljön. Sedan dess har antalet ökat mycket kraftigt och idag handlar det om tusentals extremister. Mellan 600 och 700 av extremisterna är vänsterextremister eller tillhör vit makt-rörelsen, men de flesta av dem är potentiella jihadister.
– Det är ungefär 3 000 personer, drygt 2 000 är våldsbejakande islamistiska extremister. Övriga 600-700 är ungefär lika fördelade på autonoma och vit makt, lite mer på vit makt, säger Säpochefen under Almedalsveckan i Visby.
– Man ska inte ha för stor sifferexercis. Det vi säger är att det växer i alla olika miljöer.
Huvudanledningen till att antalet extremister ökar sägs vara propagandan från Islamiska staten. Inbördeskrigen i Syrien och Irak har samlat islamistiska extremister på ett sätt man inte tidigare skådat. Att den ökända terrorgruppen möter motgångar i kriget tror Säpo snarare kan elda på stödet för den islamistiska saken än att kampen dör ut.
Trots ökningen av antalet islamister bedömer inte Säpo att risken för terrordåd har ökat. Terrorhotnivån bedöms ligga kvar på en trea på en femgradig skala.
”Alla ska hjälpas åt”
Vid ett seminarium i Almedalen idag på förmiddagen förklarar Säpos analytiker Ahn-Za Hagström att det är omöjligt för myndigheten att ensam bekämpa hotet från det ökande antalet extremister i landet.
– Det är svårt för Säkerhetspolisen att göra något ensamma åt det här. Det här handlar om hela samhället, att upptäcka de här personerna någonstans innan de tar steget in i de här miljöerna, innan de reser iväg, innan de begår brott eller uppmanar andra till att begå brott. Det här är något som vi alla behöver hjälpas åt med, säger hon.
Hon påpekar också att de jihadister som återvänder till Europa efter att ha kämpat för IS i Mellanöstern inte nödvändigtvis återvänder till samma länder som de reste iväg ifrån och att exempelvis franska jihadister ibland väljer att bosätta sig i Sverige. Samtidigt understryker Säpoanalytikern att många jihadister som återvänder inte utgör något hot mot Sverige.
– Vår uppfattning är att den här återvändarkategorin inte är homogen. I den här gruppen ryms alltifrån de som fortfarande är övertygade, men många också som känner att ”det här har jag gjort nu, nu vill jag komma tillbaka in i det svenska samhället och fortsätta med mitt vanliga liv”. Det här är en period i livet man vill lämna. Många är också traumatiserade av det de upplevt och varit med om, säger Ahn-Za Hagström.
- Inget hot
- Lågt hot
- Förhöjt hot
- Högt hot
- Mycket högt hot