Sara Omar skrev bok om hederskultur: ”Om du inte är oskuld, så tror de att de har rätt att döda dig”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 2 jul 2018 2018-07-02
E-post 618

Årets modigaste bok kallar VLT:s Sakine Madon den. Dansk-kurdiska författaren Sara Omars debutroman Dödstvätterskan har tagit Danmark med storm. Nu släpps den på svenska. – Att skriva boken handlade om överlevnad. Det var mitt enda sätt att fortsätta andas på och ett sätt att inspirera mina medsystrar där ute, säger Sara Omar till Nyheter Idag.

I vintras släppte dansk-kurdiska författaren Sara Omar sin debutroman i Danmark. Den handlar om en ung kurdisk kvinnas liv och det hedersförtryck som hon utsätts för. Omar har använt sig av sina egna erfarenheter och kunskaper om hedersförtryck när hon författat boken.

Boken har hyllats och väckt stor uppmärksamhet i Danmark. Härom veckan var Sara Omar i Sverige på besök i samband med att boken nu översatts till svenska. Bland annat höll hon en föreläsning för föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime.

Till Nyheter Idag säger Sara Omar att boken var ett sätt för henne att överleva, att hela sig själv.

– Det var det enda sättet för mig att andas på riktigt igen. Att gå vidare. Jag var tvungen att skriva den här boken eftersom att jag tidigare har skadat mig själv, och har ett smärtsamt förflutet, säger Sara Omar som under intervjun flera gånger återvänder till känslan av ett systerskap.

– Jag ville inspirera mina systrar där ute. Ge dem hopp om att det finns något bättre. Visa att om man når botten så kan man ändå resa sig upp. Mitt budskap till mina systrar är ”oavsett vad folk säger till dig, eller vad de gör med dig, kom ihåg att du är värdefull”, säger Sara Omar.

I Sara Omars roman så är islam ständigt närvarande i de ibland mycket grova hedersrelaterade övergrepp som begås. Men Sara Omar ser att det finns flera dimensioner.

– När jag skrev boken så ville jag undersöka om det här att utsätta någon för hedersförtryck, om det beror på kultur, religion eller om det beror på den enskilde.

Vad kom du fram till?

– Vi har religiöst förtryck och kulturellt förtryck. Sen finns det ett patriarkalt förtryck, säger Sara Omar.

– Om du är en muslimsk kvinna, patriarkatet kommer att använda religionen för att förtrycka dig.

Det patriarkala förtrycket ser hon inte enbart i länder i Mellanöstern utan det finns i västvärlden, i Danmark och Sverige också enligt Sara Omar. Men här tar det sig andra uttryck.

– Kvinnor tjänar mindre. Patriarkatet innebär också att kvinnor vid anställningsintervjuer tvingas använda sin sex appeal, säger hon.

Ett centralt begrepp inom hederskulturen är kvinnans oskuld. Huruvida en kvinna är oskuld eller inte definierar vem hon är förklarar Sara Omar.

– Om du inte är oskuld, så tror de att de har rätt att döda dig. Det finns också ett krav på att en kvinna ska blöda den första äktenskapsnatten. Problemet är bara det att inte alla kvinnor blöder eftersom det skiljer sig mellan kvinnor biologiskt hur de är skapta, säger hon.

Det låter helt vansinnigt.

– Ja. Och det är också något som jag tar upp i boken. Den äldre kvinnan, dödstvätterskan, Gawhar,försöker upplysa de andra kvinnorna och samhället att en flicka inte blöder.

Bli PLUS-medlem och stöd vår journalistik och läs sedan resten av intervjun där Sara Omar:

–  kommenterar uppgifterna om att 240 000 ungdomar i Sverige kan leva under hedersförtryck.

– ger uppmaning till svenska myndigheter.

– berättar om reaktionerna som kommit från muslimer på hennes bok.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag