Saudiarabien, Kina och Ryssland ökade sina försvarsutgifter mest under 2014
STOCKHOLM Saudiarabien, Kina och Ryssland är de tre länder som under 2014 ökade sina försvarsutgifter mest. Det visar en försk undersökning från Solnabaserade forskningsinstitutet SIPRI.
Enligt en undersökning som genomförts av Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI, var Ryssland, Kina och Saudiarabien de tre länder som ökade sina försvarsutgifter mest under föregående år.
Globalt har världens samlade försvarsutgift sjunkit för tredje året i rad, och det är åter USA som ohotat toppar listan som världens tyngst beväpnade stat. Washington har dock minskat sin försvarsbudget och dragit ned på utgifterna knutna till Pentagon med 6,5 procent.
– Medan världens totala militära utgifter mestadels är oförändrade så har vissa regioner, till exempel Mellanöstern och stora delar av Afrika, fortsatt se en snabb upprustning som ställer högre krav på många ekonomier, förklarar Dr. Sam Perlo-Freeman, chef för SIPRI:s militära utgiftsprojekt, i ett pressmeddelande.
Oroshärdar över hela världen
Den största procentuella ökningen står Saudiarabien för, något som SIPRI förklarar med att hänvisa till det alltmer osäkra läget i Mellanöstern samt det ökade oljepriset, vilket gynnar regimen i Riyadh.
För Kinas del rör det sig om en total ökning för hela den sydasiatiska och oceaniska regionen. Beijings tilltagande ordkrig med sina grannländer kan inte bara ha föranlett en nationell upprustning av befrielsearmén utan även en regional sådan. Australien, Sydkorea, Vietnam och Indien tillhör de länder som även de ökade sina försvarsuppgifter under 2014.
Även i östra Europa har flera länder gått hårt fram. Ukraina och Polen sticker ut i statistiken och enligt SIPRI så rör det sig om ett svar på kriget i Ukraina. Den ryska upprustningen var dock redan budgeterad och långt gången när oroligheterna bröt ut.