”SD är inte som andra partier – de jobbar på gräsrotsnivå”
MEDIER Hur hanterar medier partiet Sverigedemokraterna? Det var frågeställningen under en föreläsning på ABF-huset i Stockholm där både Ehsan Fadakar, debattchef på Aftonbladet och Helena Giertta, chefredaktör på tidningen Journalisten, deltog i samtalen.
Mötet på fjärde våningen i ABF-huset var den andra föreläsningen i rad som gick under parollen ”Extremhögerns mobilisering 2014”. Vid det förra mötet hade Henrik Arnstad och Kim Fredriksson pratat i ämnet ”Rasistiska partiers valstrategier”. Ungefär ett 20-tal åhörare fanns i lokalen, varav någon på klassiskt ABF-manér försökte stjäla showen på sitt eget sätt genom att inflika egna åsikter högljutt allt eftersom samtalet fortlöpte. Debattledare var Kurdo Baksi från ABF.
Giertta vill se en idédebatt utan hot eller våld
Helena Giertta, som vi tidigare har intervjuat, poängterade vikten av sjyssta spelregler för alla partier. Helena är chefredaktör för tidningen Journalisten som i sin tur tillhör fackförbundet ”Journalistförbundet”. Hon förklarade att det finns ett problem för många journalister i sin bevakning av Sverigedemokraterna samtidigt som man hyser starka åsikter emot partiet.
– Det är aldrig försent att mota det onda. Förhoppningsvis har vi lärt oss att taktiken att möta främlingsfienderna med tystnad eller peka ut dem som onda, inte är ett förhållningssätt som håller i längden, förklarade Giertta samtidigt som jag något försenad kom in i lokalen.
Helena uppmanade till att blicka framåt och efterlyste en idédebatt om vilket land vi vill ha, en debatt med högt i tak utan hot eller våld.
– Yttrandefrihet är främst till för åsikter som ligger i ytterkanten. De som de flesta inte håller med om. På samma sätt skyddar pressfriheten i första hand dem som inte är i mittfåran av åsikter. Detta poängterade bland annat yttrandefrihetsexperten Nils Funcke när jag pratade med honom i förra veckan, förklarade Giertta.
Och ämnet är aktuellt. Helena Giertta har tidigare fått stor kritik från andra journalister då hon lät publicera en artikel om den kontroversielle fotografen Roger Sahlström som själv är medlem i journalistförbundet. Den kritiserade artikeln tog upp de hot som Roger fått utstå som fotograf för den kontroversiella tidningen ”Dispatch International” som är starkt fientlig till religionen islam. Kritiken var så hård mot Helena Giertta att även krav om avgång framfördes i den offentliga debatten.
”Sverigedemokraterna är inte som andra partier – de jobbar på gräsrotsnivå”
Samtalet fortsatte och ämnet gled allt mer in på partiet Sverigedemokraterna. Ehsan Fadakar arbetar som debattchef på tidningen Aftonbladet och förklarade hur han resonerar i ämnet. På frågan om vilken skillnad det finns mellan journalisters hållning gentemot Sverigedemokraterna från 2010 och idag berättade Ehsan hur han uppfattar förändringen i medier.
– Jag tror så här, det är klart det fanns mycket av det här [resonemanget] att vi inte ska ge Sverigedemokraterna utrymme, år 2010, och det slog bakut för att oavsett om du ger Sverigedemokraterna utrymme eller inte, så agerar dom inte som andra partier. De jobbar på gräsrotsnivå, de träffar människor, de jobbar via forum och sociala medier, berättade Ehsan Fadakar.
Ehsan fortsatte att förklara sitt resonemang med att tack vare internet så går det inte tysta Sverigedemokraterna.
– Även om inte vi [journalister] ger dem utrymme, så finns det jättemycket utrymme där ute att få ändå, poängterade Fadakar.
– 2014 är annorlunda, det handlar inte om att ge dem utrymme eller ej. Jag har publicerat Sverigedemokraterna flera gånger under min tid som debattchef och vi försöker behandla dem som alla andra partier. Samtidigt är det så här att även i debattartiklar måste dina uppgifter vara korrekta och där har vi ett jättestort problem med Sverigedemokraterna, att deras uppgifter sällan stämmer.
Vill att Sverigedemokraterna granskas mer
Ehsan tog upp ett exempel med ett telegram från TT som återgav Sverigedemokraternas budget. Där stod att Sverigedemokraterna tänkte spara nästan 300 Miljarder på minskad invandring och detta är något som Ehsan såg problem med då ingen granskat om det faktiskt går att spara den summan på minskad invandring.
– TT kör ut det här telegrammet utan att ha fakta eller ett underlag för det. Var kommer de här pengarna ifrån? frågade sig Ehsan och fortsatte sitt resonemang.
– Det blir problematiskt, för då kan nästan vem som helst hävda vad som helst, få det där medieutrymmet man får via TT och sen förhoppningsvis hoppas på att det glöms bort att faktakolla det senare.
Ska förklara djupare i morgondagens kolumn i Aftonbladet
När Nyheter Idag talar med Ehsan Fadakar efter föreläsningen resonerar han om valrörelsen och de politiska partierna. Han tycker att valrörelsen är alldeles för tråkig när vi frågar honom om hur han ser på medier och politik.
– Du får läsa min kolumn imorgon i Aftonbladet. Jag ska fördjupa mitt resonemang där, förklarar Ehsan för Nyheter Idag.