SD i Hallstahammar: Inför språktest för personal i äldreomsorgen

  • Fredag 22 Nov 2019 2019-11-22
E-post 1857

HALLSTAHAMMAR Sverigedemokraterna i Hallstahammar tycker att de som vill få jobb i äldreomsorgen ska göra ett test som visar att de behärskar svenska, rapporterar VLT. Detta efter larmrapporter om att anställda på äldreboenden inte kan språket.

Bakom förslaget står sverigedemokraterna Sigrid Moser-Nyman och Elisabeth Moser. De menar att ett språktest är viktigt för att säkerställa att de anställda förstår de äldres behov.

”Så är det inte alltid idag. Det kan göra brukaren orolig, och allvarliga misstag kan förekomma. Det kan gälla behandlingar, medicinering och även annan vård”, skriver de i motionen enligt VLT.

Läs också: Vänsterpartist: Rasistiskt att inte ge illegala full rätt till vård

SD vill även ha ett ”språklyft” för de som redan jobbar i äldreomsorgen. Där ska de anställda ges möjligheten att förbättra sin svenska.

I fjol rapporterade tidningen Kommunalarbetaren att problem med att hitta personal i äldreomsorgen gör att arbetsgivare anställer personer som inte behärskar språket.

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

I oktober släppte fackförbundet Kommunal en enkätundersökning som man gjort bland sina skyddsombud. Även där framkom stora problem med språkförbistring.

På frågan om arbetsgivaren säkerställer att språkkunskaperna hos den som rekryteras är tillräckliga svarade bara 14 procent av ombuden ja. 48 procent svarade nej och 38 procent att de inte visste.

Ska de som vill jobba inom äldreomsorgen tvingas genomgå ett språktest först?
1520 röster (se resultat)
Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag