Vänsterpartist: Rasistiskt att inte ge illegala full rätt till vård

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 21 nov 2019 2019-11-21
E-post 13204

GÄVLEBORG Även illegala invandrare ska ha rätt till planerad vård och tandvård på skattebetalarnas bekostnad. Det anser det rödgröna styret i Region Gävleborg som på onsdagen röstade ned oppositionens förslag om att begränsa de illegalas rättigheter.

I Region Gävleborg har illegala invandrare rätt till planerad vård och tandvård, utöver den akuta vård som alla regioner är skyldiga att erbjuda enligt lag. Denna ”vård på lika villkor”-policy ifrågasätts nu av Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Moderaten Maria Molin har lagt fram ett förslag om att begränsa illegalas tillgång till vård. Enligt henne saknar regionens generösa hållning folkligt stöd och riskerar att urholka människors lust att betala skatt.

Läs också: Nytt SD-rekord i Sentio – konservativa blocket får 191 mandat när L kollapsar

”I Gävleborg bor det många personer som lever under knappa marginaler men som har arbetat och betalt skatt hela sitt liv i Sverige. Att då ge planerad tandvård och sjukvård till personer som inte har rätt att befinna sig i Sverige är mycket provocerande”, skriver Maria Molin i sin motion.

Molins förslag får alltså stöd av L och SD, men från andra partier möts det av fördömanden. Längst av alla går vänsterpartisten Samuel Gonzalez. På onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige kallade han det för ”klasspolitik med rasistisk twist”.

Läs även: Janne Josefsson om dömda för bidragsbrott: 70 procent är invandrare

– Det här är ett rasistiskt förslag. Moderaterna tror att de kan kontrollera fascismen genom att anamma SD:s politik, sade Gonzalez enligt Gefle Dagblad.

Förslaget fick slutligen nej från den rödgröna majoriteten (C, MP, S och V). Enligt styret ska alla människor erbjudas vård efter behov.

– Jag får ont i magen när jag hör Moderaterna. För mig är alla människor lika värda, sade regionrådet Eva Lindberg (S) och fick medhåll från Centerns Per-Ewert Ohlsson-Björk.

– Det är Moderaternas nya strategi att sätta hårt mot invandrarna, sade han.

Läs också: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag