SD Stockholm: Jan Jönsson förstår inte sitt uppdrag som lokalpolitiker

Foto: Pressbild Liberalerna
  • Onsdag 22 jan 2020 2020-01-22
E-post

Liberalernas färske gruppledare Jan Jönsson driver en politik som ger gratis boende och miljonstöd till utländska tiggare och prioriterar nyanlända före stockholmare till bostäder. Det visar att Jönsson helt enkelt inte förstår sitt uppdrag som förtroendevald kommunpolitiker i Stockholm, skriver Peter Wallmark, gruppledare Sverigedemokraterna i Stockholm.

Återigen utmärker sig en politiker, denna gång Jan Jönsson (L) nyvald gruppledare i Stockholms stadshus i en intervju i DN den 15 januari genom att underordna sakpolitiken och egna politiska idéer till fördel för en markering om hur långt ifrån man står Sverigedemokraterna. Den taktiken går eller har gått, mot sin död i många kommuner och regioner runt om i Sverige, men också i rikspolitiken. Stockholms stadshus lär bli dess sista utpost.

Jan Jönsson utger sig för att vara ett moraliskt föredöme, men har inga problem med att i svepande ordalag utan relevans kalla sverigedemokrater för främlingsfientliga. Andra liberaler kallar sverigedemokrater för bruna från talarstolen i stadshuset utan att Jönsson reagerar. Sen har han mage att påstå att Sverigedemokraterna bidrar till att polarisera debatten och göra samhällsklimatet människofientligt när det är den politik som Jönsson och hans samarbetspartners driver som polariserar både debatten och politiken.

Samtidigt som Sverigedemokraterna jämt och ständigt anklagas för att ställa grupp mot grupp beslutar majoriteten om försörjningsstöd och gratis boende för tiotals miljoner till kriminella ickemedborgare som inte ens har laglig rätt att vistas i Stockholm. Många av dessa begår dessutom brott mot de som betalar för deras bostad och uppehälle, dvs Stockholms skattebetalare.

Det går också bra skaffa boende till flera tusen nyanlända men inte att göra detsamma för ett par hundra hemlösa. Det om något är att ställa grupp mot grupp. Lägg därtill att merparten av de hemlösa pensionärerna haft ett yrkesliv bakom sig som genererat skatt. Tyvärr är det ingen garanti för att inte hamna sist i kön, till och med efter dem som aldrig har bidragit med en enda krona. Det är mer än skamligt och verkligen att ställa grupp mot grupp med en reell aktiv och genomförd politik.

Sverigedemokraterna har tydligt kritiserat möjligheten till boende och försörjningsstöd till kriminella samt att ta emot nyanlända när det råder en svår bostadsbrist. Om det är den kritiken som utgör grunden till epitetet främlingsfientlig på grund av att mottagarna av skattepengar och bostäder inte är svenska medborgare, visar Jönsson på stor okunskap.

Det är inte på något sätt individen vi kritiserar. Det är den förda politiken eftersom styret i Stockholm helt har missat sitt uppdrag. De är tillsatta att tjäna sina kommuninnevånare, inte kriminella som befinner sig olagligt i Stockholm.

Det viktigaste för liberalerna och Jönsson är att tydligt deklarera ett avståndstagande mot Sverigedemokraterna i stället för att ta ansvar för den politik och de eskalerande samhällsproblem som hans parti är med och skapar.

Det är att göra det lätt för sig, och vi tar det som ett löfte från liberalerna att de ska granska vår politik. Måste dock ge Jönsson att det är ett intressant upplägg att ett parti i sittande majoritet ser det som sin huvuduppgift att granska ett oppositionsparti. Därefter hoppas vi på en saklig debatt utan brunsmetning. Frågan är om liberalerna är mogna för den debatten.

Om debattören

Peter Wallmark (SD) gruppledare Stockholms stadshus

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag