SD-tjänstemannen om fikabrevet: ”Mina släktingar dog i kampen mot nazismen”

Fikabrevet som skickades ut internt
  • Fredag 2 sep 2022 2022-09-02
E-post

Den SD-tjänsteman som anklagas i medier och av bland annat Anders Ygeman (S) för nazistsympatier är i själva verket närmast en antifascist. Det blir tydligt när Nyheter Idag når tjänstemannen, som har polsk bakgrund, för en intervju. – Här är nazism något man använder för att kasta skit på meningsmotståndare, inte något som är verkligt eller som har hänt på riktigt, säger han.

Det blev stora rubriker under gårdagen i bland annat Aftonbladet där en SD-tjänsteman fick schavottera för ett internt mejl. I det interna meddelandet bjöds det in till fika på årsdagen för nazisternas invasion av Polen. I avslutningen av mejlet användes ordet ”fira”, något som tolkades som att tjänstemannen i själva verket ville hylla nazisterna.

Tjänstemannen kallas internt för ”fikageneral” och det är vanligt att han skickar ut inbjudningar med lite annorlunda svenska. Han kallar det en ”gimmick”. Men vad som inte framgår hos varken Aftonbladet eller någon annan media, förutom i en artikel i Nyheter Idag, är att tjänstemannen i själva verket har polsk bakgrund och att årsdagen uppmärksammas stort i Polen.

Istället lät det precis tvärtom när exempelvis migrationsminister Anders Ygeman (S) varnade för SD under en presskonferens på fredagsmorgonen.

– Igår såg vi hur en tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli skickar en inbjudan för att högtidlighålla nazisternas invasion av Polen. Det här är inte ett parti bland alla andra, förklarade Ygeman.

Tjänstemannen: ”Mina släktingar dog i kriget mot nazismen”

Nyheter Idag har talat med tjänstemannen som vill vara anonym. Han tycker det är mycket tråkigt med uppmärksamheten i medier och att det, som från början var avsett att minnas nazisternas övergrepp istället har vänts till sin motsats. Att han använde ordet ”fira” beklagar han, men det finns en förklaring.

– Verbet är alltså ”świętować”, vilket beroende på sammanhang kan betyda ”fira”, ”högtidlighålla”, ”helga” och liknande, som i ”helgdag”, säger han.

När han då skulle uttrycka sig på svenska språket blev det fel med just det ordet. På svenska används ”fira” mer som en positiv sak. Samtidigt var detta ett mejl till arbetskollegerna i korridoren och inte något som var avsett som en allmän inbjudan.

– Jag brukar skriva lite överdrivet, som en gimmick. Det har liksom blivit min grej på kontoret. Det kan vara våffeldagen, kanelbullens dag eller Gustav Adolfsdagen.

I Aftonbladets artikel citeras kanslichefen Sammy Almedal. Men Almedal hade inte själv pratat med tjänstemannen innan han kommenterade saken. Istället lät det på Almedal som om tjänstemannen gjort något formellt fel och då tolkades detta av medier som att det handlade om nazistsympatier.

Detta kom sedan att väcka en stor diskussion i sociala medier där SD anklagades för ”efterhandskonstruktion” när partimedlemmar försökte förklara hur det egentligen ligger till.

– Båda mina föräldrar är från Polen och jag är uppvuxen i ett polsktalande hem. Jag är ofta i Polen, bara för några veckor sen var jag i Warszawa för att högtidlighålla Warszawaupprorets dag. Jag är lite historienörd. Mina släktingar dog under det upproret när de kämpade mot nazisternas ockupation.

Hur känns det nu när tidningar som Aftonbladet målar ut dig som nazist?

– Det är så bisarrt att jag kan ens inte rent språkligt förklara för mina släktingar i Polen hur man kan vara anklagad för att vara nazist när man vill uppmärksamma den här dagen.

Har folk hört av sig till dig?

– Ja, jättemånga människor. Både kollegor och gamla vänner. Till och med Edward Blom kommenterade saken på Twitter och han är en i raden av människor som verkar förstå vad min intention var med inbjudan.

– Alla som någonsin har träffat mig vet ju var jag står någonstans. Det skrattar åt saken för det blir så absurt. I Polen är första september en stor dag där man minns kriget, men det verkar inte folk i Sverige riktigt förstå. Här är nazism något man använder för att kasta skit på meningsmotståndare, inte något som är verkligt eller som har hänt på riktigt.

Exempelvis 2019 när årsdagen av krigsutbrottet uppmärksammades i Polen närvarade Mike Pence, tidigare vice president i USA. Även Tysklands president och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj närvarade.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag