SD:s kanslichef sparkas – gav fejkad nazistskandal till Aftonbladet

Faksimil från Aftonbladet.se
  • Torsdag 1 sep 2022 2022-09-01
E-post 269

Med braskande rubriker meddelar Aftonbladet att en ”SD-tjänsteman uppmanar till firande av Nazitysklands anfall”. Men nyheten är falsk. Dock är det inte Aftonbladet som gjort fel – det är istället SD-kanslichefen Sammy Almedal som misstänks ligga bakom. – Han är på väg att bli av med jobbet, bekräftar en centralt placerad källa för Nyheter Idag.

Uppdatering 2023-03-21: Denna artikel har klandrats av Mediernas etiknämnd som menar att Sammy Almedal inte gavs tillräcklig möjlighet att bemöta uppgifterna om honom.

Läs mer: Nyheter idag klandras för påståenden om ”fejkad nazistskandal”

Det är kaos på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Det började med att en medarbetare, med polsk bakgrund, ville uppmärksamma den polska minnesdagen för när andra världskriget bröt ut den första september 1939.

I ett mejl som SD-medarbetaren skickade till ett 30-tal andra medarbetare på SD:s riksdagskansli bjuds det in till minnesfika. Rubriken på mejlet lyder ”Andravärldskrigsinledelsefika” och inleds med ”Med anledning av 83-årsdagen av Nazitysklands anfall mot Polen.”

Tolkades tvärtom

Flera på riksdagskansliet känner till SD-medarbetaren som skickade ut mejlet och dennes polska bakgrund. Trots detta kommenterar SD-kanslichefen Sammy Almedal saken till Aftonbladet utan att nämna att inbjudan i själva verket handlar om en polsk minnesdag.

Istället spelar Almedal med och låtsas att det verkligen är en sorts nazistskandal.

– Jag har sett det och jag har meddelat medarbetaren att det var totalt olämpligt, och han har bett om ursäkt för det, säger Sammy Almedal.

Även SD:s pressavdelning bekräftar för Aftonbladet att medarbetaren fått en ”skriftlig varning”.

Kanslichefen sparkas

En centralt placerad källa misstänker att det är kanslichefen Sammy Almedal som på eget bevåg skapat den fejkade ”skandalen”. Bakgrunden ska i sådana fall vara att Almedal är på väg att bli av med jobbet och att det då skulle handla om någon slags hämnd mot partiet.

– Han är faktiskt på väg att bli av med jobbet. Beslutet togs för ett tag sedan. Han kanske är sur och vill jävlas, det finns ingen rimlig förklaring till varför han ger de kommentarerna till Aftonbladet, säger källan.

– Det är även märkligt att Sammy går ut och ger kommentarer i media. Det är inte hans jobb. Det är pressavdelningen som ska sköta det.

SD-medarbetaren som skickade det uppmärksammade mejlet med inbjudan till en fika för att minnas starten av andra världskriget ska vara en välkänd person på riksdagskansliet. Även hans polska bakgrund är känd.

– Det är för mig obegripligt hur någon tolkar det som stöd för nazismen. Det blir helt bisarrt när man vet vem den här personen faktiskt är som skickade ut mejlet, säger SD-källan.

SD: ”Medarbetaren har polsk bakgrund”

När Nyheter Idag når Sverigedemokraternas presstjänst berättar Oskar Cavalli-Björkman att varningen inte handlar om nazistsympatier, utan att mejlet var formulerat på ett sådant sätt att det kunde misstolkas. Han kallar medarbetaren för ”en polsk patriot med bristande omdöme”.

– Han har fått en skriftlig varning för att man ska inte uttrycka sig såhär. Det är hans omdöme som vi reagerar på.

Kan ni bekräfta att det här egentligen handlar om en polsk minnesdag?

– Ja, gud ja. Han har polsk bakgrund och han har släkt som dog i kriget. Det finns inga tveksamheter vad det här mejlet handlar om.

Borde inte då Sammy Almedal berättat detta för Aftonbladet?

– Jo, det kan man tycka. Han kanske blev tagen på sängen, men jag vet faktiskt inte, säger Cavalli-Björkman till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag