Seger för Trump i Högsta Domstolen – ingen asyl för migranter som passerar Mexiko

Foto: Flickr/Gage Skidmore
  • Torsdag 12 sep 2019 2019-09-12
E-post

WASHINGTON USA:s högsta domstol godkände President Trumps nya regel som förnekar asyl till alla migranter som passerat tredje land på väg till USA. Det innebär att alla migranter från Asien, Afrika, Sydamerika och Centralamerika som försöker ta sig in i USA från Mexiko kommer förnekas asyl.

Det blev en stor seger för President Donald Trump i amerikanska Högsta Domstolen på onsdagen. HD beslutade då att godkänna Trumps nya regel för att söka asyl, som innebär att alla som passerat tredje land på väg till USA förnekas asyl, skriver Associated Press.

Beslutet upphäver beslut som tagits i lägre domstolar som gått emot den nya regeln i vissa stater vid gränsen till Mexiko.

Beslutet innebär att alla syd- och centralamerikanska migranter som kommer från Mexiko kommer förnekas asyl, då Mexiko utgör ett tredje land. Detsamma gäller migranter från Asien och Afrika som tagit sig till Mexiko för att ta sig in i USA från söder.

President Trump, som gick till val på att minska invandringen från Mexiko, kallade högsta domstolens beslut för en stor seger i ett inlägg på Twitter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag