Senegalesiske busskaparen blir av med medborgarskap om han döms – Salvini: ”Skurken ska betala”

Italiens inrikesminister Matteo Salvini till vänster. Foto: Ministero dell'interno / Vito Manzari
  • Fredag 22 mar 2019 2019-03-22
E-post 724

ITALIEN Den senegalesiske invandraren Ousseynou Sy misstänks ha kapat en skolbuss full med barn och tänt eld på fordonet. Om han döms för terrorbrott kan staten ta ifrån honom hans italienska medborgarskap, meddelar inrikesminister Matteo Salvini.

Det var i onsdags som 47-årige Ousseynou Sy misstänks ha tänt eld på en skolbuss full med barn, varav samtliga med polisens hjälp lyckades undkomma utan allvarligare skador.

Sy, som kommer från Senegal men nu har italienskt medborgarskap, ska ha sagt att det var menat som en protest mot Italiens migrationspolitik som enligt honom gör att migranter dör på Medelhavet.

På torsdagen gjorde inrikesminister Matteo Salvini ett uttalande på Twitter där han uppgav att Sys medborgarskap kan dras tillbaka om han döms för terrorbrott.

”Om det blir ett åtal för terrorism, och det leder till en fällande dom, kommer vi att kunna återkalla hans italienska medborgarskap tack vare vårt säkerhetsdekret. Den här skurken ska betala för allt”, skrev Mattini på italienska.

Det nya dekretet om invandrare, som till folkmun kallas Salvinidekretet, innebär bland annat att invandrare som döms för grova brott kan få sitt italienska medborgarskap indraget och förenklar avvisning av asylsökande migranter. Det innebär också att illegala invandrare fråntas alla rättigheter till exempelvis vård.

 

PREMIÄR Nyheter Idag startar podcast för våra pluskunder. I första avsnittet pratar Nyheter Idags medarbetare Chang Frick och Johannes Nilsson med skribenten Malcom Kyeyune.

Ämnen som tas upp är bland annat etablissemangsvänsterns avundsjuka och bitterhet, den nya högerns ständiga gnäll, drevet mot Åsa Linderborg och mycket annat.

Vem är mannen som gav soylent ett ansikte? Vad beror den devota dyrkan av Greta Thunberg på egentligen? Lajvar Chang en arbetare i Svenska Dagbladet? Är Expressen och Aftonbladet de nya ”hatsajterna”?

Det, och mycket mer, i första avsnittet av Nyheter Idag-podden.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och lyssna på Nyheter Idag-podden!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag