Sentio: 6 av 10 ger regeringen bra betyg för krishanteringen

Stefan Löfven och Lena Hallengren. Foto: Nyheter Idag samt Kristian Pohl / Regeringskansliet
  • Onsdag 25 mar 2020 2020-03-25
E-post 915

En majoritet av svenskarna upplever att regeringen hanterar coronakrisen bra eller mycket bra. Det visar en Sentiomätning beställd av Nyheter Idag. Och siffrorna förvånar inte, även om det är vanskligt att dra större slutsatser av en  enskild mätning. – Mitt intryck är att Stefan Löfven och Lena Hallengren skött det här ganska bra, säger Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg till Nyheter Idag.

Den politiska spelplanen är i praktiken satt på undantag mitt under pågående epidemi med coronaviruset. Jämfört med andra EU-länder har Sverige hittills haft en mjukare linje med färre restriktioner för allmänheten. Tydligast syns detta i att grundskolor formellt fortfarande är öppna i Sverige, även om många föräldrar på egen hand beslutar att hålla barnen hemma.

Och så här långt är betyget gott för regeringen. I en Sentiomätning beställd av Nyheter Idag ställdes frågan ”Hur tycker du regeringen hanterar krisen med coronaviruset?” och svaret är tydligt. Sex av tio svarande upplever att hanteringen är bra eller mycket bra.

Av andelen med en uppfattning ger hela 64,3 procent av de svarande ett gott betyg åt den S-ledda regeringens agerande under krisen. Nyheter Idag har talat med Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och han är inte förvånad över resultatet. Samtidigt vill han inte dra för stora växlar på en enskild mätning.

– Jag tror inte man kan utgå från en mätning i det läget som finns nu. Om man ska göra en bedömning av sådant här får man titta på olika mätningar och göra en poll of polls, men på ett generellt plan tror jag de flesta idag är ganska nöjda med regeringen. Jag tror det stämmer som en övergripande bild.

Kan det vara så i krislägen att folk får ett ökat förtroende för den regering man har för stunden?

– Det kan det vara och det brukar nog ofta vara så. Problemet blir bara att ta en mätning och säga att det är så, det vet man inte utifrån det. Mitt intryck är att Stefan Löfven och Lena Hallengren skött det här ganska bra.

Lindberg poängterar också att sociala medier inte speglar samhället i stort. Under coronakrisen har de som normalt är kritiska mot regeringen höjt tonläget rejält, även mot enskilda myndigheter som Folkhälsomyndigheten. Men den bilden som finns i sociala medier säger ganska lite, menar Lindberg.

– De allra flesta människor kommer följa myndigheternas rekommendationer och de tycker regeringen gör ett bra jobb. Sen tycker de att partipolitik, det får man reda ut efteråt. Det är den grundläggande inställningen folk har och det tror jag gäller oavsett parti. Jag tror inte det finns något parti som tycker man ska ta partipolitiska poänger i en kris.

Endast var tionde respondent svarar att regeringen hanterar krisen ”mycket dåligt”. De som är mest missnöjda med regeringens agerande hittar vi hos Sverigedemokraternas väljare. Men andelen SD-väljare som svarar att regeringen hanterar krisen ”mycket dåligt” stannar ändå vid måttliga 25 procent.

Läs också: Miljöpartiet ökar i Sentio mitt under coronakrisen

Varnar för oseriösa sajter

En förklaring skulle kunna vara att den del av SD-väljarna som är mest kritiska mot både staten och regeringen i högre grad också frekventerar alternativa nyhetssajter där tonläget och misstänksamheten ofta är hög mot sittande styre. En annan kategori sajter, de som öppet sprider konspirationsteorier, vädrar också morgonluft i spåren av coronakrisen.

Exempelvis finns det aktörer som rekommenderar kolloidalt silver och andra egna ”huskurer” mot smittan, trots att det saknas vetenskapligt belägg för att det skulle fungera. I vissa fall kan dessa ”botemedel” vara direkt farliga.

– Det finns en tradition av kvacksalveri i sådana här lägen. Det är dels de som tjänar pengar på det, dels finns det de som är i en konspiratorisk miljö som sprider de här sakerna. Men det kan även finnas en politisk motivation i det där.

Här har Lindberg ett ganska enkelt förhållningssätt till den typen av påståenden som kan få en ökad spridning i kristider.

– Generellt sett, de människor du inte lyssnar på när det inte är kris – som de som föreslår kolloidalt silver – de ska du såklart inte lyssna på när det är kris. Det kan bli ett jätteproblem i samhället om människor kommer försöka självmedicinera.

För tidigt att bedöma ekonomiska och politiska konsekvenser

Regeringens åtgärder mot coronakrisen handlar inte enbart om att skaka fram mer sjukvårdsresurser. Finansminister Magdalena Andersson har haft bråda dagar att hitta åtgärder för att försöka lindra de ekonomiska skadorna som följer i smittans spår. Många företag, inte minst inom restaurang- och hotellnäringen, är bara dagar ifrån en konkurs.

Och globalt sett har världens börser rasat rejält och en del experter drar till och med paralleller till den stora ekonomiska depressionen 1929. Detta skulle i sin tur kunna skapa en helt annan politisk spelplan. Men Lindberg menar att det är för tidigt att resonera om det nu.

– Det är för tidigt att säga. Om vi tittar på kurvorna nu ser det ut som att det värsta ligger framför oss. Det tror jag man ska vara medveten om. Det är alldeles för tidigt att analysera vad detta leder till, på alla plan. Nu är det att samla sig kring mobilisering av sjukvårdsresurser och att platta till den här kurvan.

Men att ett rejält tuffare ekonomiskt läge väntar råder det däremot ingen tvekan om.

– Jag tror det ligger flera månader bort innan det här är slut. Ekonomin kommer ta lång lång tid att återhämta sig, det tror jag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag