Sentio april: Miljöpartiet tokrasar – sämsta siffran sedan 2005

Det är tuffa tider för Åsa Romson och Miljöpartiet just nu. Bilden är ett montage. Foto: Pressbild Miljöpartiet.
  • Måndag 18 apr 2016 2016-04-18
E-post

SVERIGE Miljöpartiet når nya bottennivåer i aprilmätningen från Nyheter Idag/Sentio. Samtidigt har Socialdemokraterna sprungit om det tidigare största partiet Sverigedemokraterna, som i sin tur tappar stöd för femte månaden i rad. – Ingenting av detta är förvånande, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyheter Idag.

Miljöpartiets fall i opinionen har varit högt. Med rekordlåga 4,6 % har stödet inte varit lägre i någon Sentio-mätning sedan 2005, tappet är signifikant. Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar i sin analys till Nyheter Idag att katastrofsiffrorna har naturliga orsaker i och med partiets omställning till en mer pragmatisk linje i flyktingfrågan vilken skrämt bort idealisterna.

– Misstanken jag har är att miljöpartiet tappar sina väljare till V, och att det är troligt att det är flyktingfrågan som är förklaringen på varför.

Mätningen utförd innan skandalen runt bostadsminister Mehmet Kaplan

Prestigesatsningen partiet gjorde i och med Klimatmötet COP21 i Paris i december är också en orsak till tillbakagången menar Ljunggren.

– De har inte lyckats växla ut i miljömötet i Paris som de hoppats, vilket det här kan vara en reaktion på.

Värt att notera är att undersökningen genomfördes innan skandalen rullades upp som omgärdar bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp). Det var sajten Aktuellt Fokus som under torsdagen först publicerade bildbevis från när Kaplan festade med turkiska fascister i Grå vargarna, på en tillställning som Nyheter Idag kunde avslöja var arrangerad av Turkiska Riksförbundet under ramadan förra året.

Under lördagen avslöjade Nyheter Idag att Kaplan gjort flygresor och besök för skattepengar hos en korruptionsanklagad AKP-borgmästare i Istanbul, men att ingen kunnat redovisa syftet med resan. De eventuella effekter på opinionen som kommit sig av detta står alltså inte att finna i aprilmätningen.

Socialdemokraterna är vinnare – SD tappar fortfarande

Den stora vinnaren i aprilmätningen är Socialdemokraterna som med den senaste mätningen sprungit om Sverigedemokraterna som landets största parti. Mycket på grund av att S (24,1 %) närmat sig SD (22,3 %) politiskt. Samtidigt tappar Sverigedemokraterna för femte månaden i rad.

– SD stagnerar, de har nått sin peak. Orsaken är att deras politiska erbjudande har försvagats, framförallt när S satt tillbaka kyrkan mitt i byn, säger Ljunggren till Nyheter Idag.

Ljunggren poängterar att SD fortfarande är historiskt starka, som ett av Sveriges tre stora partier menar han att de är såpass långt från småpartierna att de i det stora hela kan vara nöjda fortfarande. Ljunggren förklarar också hur opinionsmätningarna ger en ögonblicksbild av partiernas ställning hos väljarna men också i sig själva påverkar partiernas politik, att det sker en växelverkan mellan dessa faktorer.

– Opinionsmätningarnas signal till framförallt socialdemokraterna har gått hem, för nu stramar S upp flyktingpolitiken. I praktiken ser vi en återgång hos S till vad som varit socialdemokratins kännetecken, att vi ska ha en reglerad invandring i Sverige.

– Sen har du också diskussionen om den svenska modellen, att på svensk arbetsmarknad gäller svenska regler. Det är ett försök att väva in socialdemokratins politiska program i frågan om Sverige och utlandet, och vad vi står för i Sverige. Allt detta är en sorts triangulering kan man säga, mellan S-politik och SD-politik.

Hur mycket tror du Byggnads och strejkerna har betytt?

– Jag tror det har spelat in eftersom de har haft rätt hög svansföring i de klassiska socialdemokratiska frågorna. Arbetarrörelsens ställningstaganden är rätt tydliga, plus att vi i Sverige pratar om att vi har något som vi måste bevara, och vårda, säger Ljunggren över telefon.

De rödgröna skulle om det var val i dag få fler riksdagsmandat än Alliansen, 140 mot 124, medan SD skulle få 85. KD hamnar å sin sida under riksdagsspärren med sina 3,0 %.

Undersökningen är utförd med webbpanel mellan 6 och 13 april. Totalt har 1030 personer svarat varav 797 uppgett partipreferens.

Hela mätningen för april månad — marsmätningen inom parentes

Moderaterna 21,1 (22,7)
”Liberalerna” 6,0 (4,2)
Centern 5,6 (5,3)
Kristdemokraterna 3,0 (3,3)

Socialdemokraterna 24,1 (22,1)
Vänsterpartiet 8,1 (7,0)
Miljöpartiet 4,6 (6,1)

Sverigedemokraterna 22,3 (24,0)

FI 2,6 (3,3)
Piratpartiet 1,6 (1,0)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag