Sentios junimätning visar att C tokrusar i opinionen: ”En riktig vitamininjektion”

Det går bra för Annie Lööf och Centerpartiet som nu noterar en statistiskt säkerställd ökning i opinionen. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 13 jun 2016 2016-06-13
E-post

STOCKHOLM Centerpartiets partiledare Annie Lööf har all anledning att vara glad. Junimätningen från Nyheter Idag/Sentio visar att det liberala partiet tokrusar i opinionen efter Miljöpartiets kollaps. – Det är väldigt roligt att se att vi ökar så kraftigt i denna mätning, säger partisekreterare Michael Arthursson till Nyheter Idag.

I mätningen för maj månad från Nyheter Idag/Sentio fick Centerpartiet 5,0 procent, ett resultat som ligger en bit under valresultatet om 6,1 procent hösten 2014. Men något har hänt, i junimätningen rusar Centerpartiet med tre procentenheter till 8,0 procent. Ökningen ligger utanför felmarginalen varför det är statistiskt säkerställt att Centerpartiet har medvind i svensk väljaropinion.

Nyheter Idag har talat med Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson och han är mycket positiv över resultatet i mätningen från Nyheter Idag/Sentio.

– Det är väldigt roligt att se att vi ökar så kraftigt i denna mätning. En riktig vitamininjektion. Vi i Centerpartiet anstränger oss för att visa stor handlingskraft och ta ansvar, nu senast genom den historiska energiöverenskommelsen där Centerpartiet varit drivande.

Förklaringen till den stora ökningen i C kan även bero på att Miljöpartiet i praktiken kollapsat i regeringsställning efter att de bägge statsråden Mehmet Kaplan och Åsa Romson tvingats avgå. De bägge partierna konkurrerar om profilen som Sveriges miljövänliga alternativ. Men trots att två MP-statsråd tvingats lämna har kritikstormen till viss del fortsatt då Gustav Fridolin fortfarande sitter kvar i regeringen.

En annan förklaring till framgångarna skulle även kunna bero på partiledaren Annie Lööfs nya, betydligt mer tuffa, retorik. Nyligen debatterade hon bilbränder och stenkastning i förorter mot inrikesminister Anders Ygeman (S) i SVT Agenda.

– Vi måste sätta hårt mot hårt, var beskedet från Lööf i Agenda.

Och enligt Arthursson kan det komma fler förslag från Centerpartiet för att adressera den oro många väljare upplever.

– Vi har under lång tid kommit med nya förslag för att möta den oro som finns i samhället, som hårdare straff för attacker på blåljuspersonal. Där kommer Centerpartiet att fortsätta att ligga i framkant och snabbt möta problemen som människor upplever med kraftfull politik.

Sverigedemokraterna ökar andra månaden i rad – Fortsatt största parti

Det är inte bara Annie Lööf som har anledning att glädjas åt de nya opinionssiffrorna. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kan känna sig trygg inför kommande Almedalsvecka där alla partiledare väntas hålla tal i juli. Det ras i opinionen som omgärdat SD under vinter och våren har nu bromsats upp och för andra månaden i rad ökar nu partiets stöd hos svenska väljare.

Det är en ökning med 0,8 procent till totalt 24,5 procent som befäster SD som fortsatt störst. Varför SD ökar två månader i rad är svårt att hitta ett tänkbart svar på, partiet har delvis hamnat i en medieskugga sedan Allianspartierna allt mer adresserat frågor som engagerar SD-väljare. Möjligen kan partiledardebatten i SVT Agenda, där mätningar visade att Åkesson röstades fram som vinnare, spelat en avgörande roll.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna backar

För Socialdemokraterna noteras ett stöd i opinionen om 22,9 procent. Det är ett tapp om 1,8 procentenheter jämfört med samma mätning i maj. En tänkbar förklaring kan ligga i att statsminister Stefan Löfven nyligen tvingats till en regeringsombildning efter krisen i MP. Detta kan ha spillt över även på Socialdemokraterna.

Moderaterna, det tredje största partiet, backar oväntat från 22,1 procent i maj till 21,0 i juni vilket är en minskning med en dryg procentenhet. Det är något oväntade siffror då trenden hittills pekat på att M tagit tillbaka viss mark från SD.

En möjlig förklaring till tappet kan vara besvikelsen hos borgerliga väljare när det stått klart att den omåttligt populäre riksdagsledamoten Hanif Bali (M) petades från arbetsmarknadsutskottet, en nyhet som väckte en kritikstorm mot partiledningen.

Liberalerna och Kristdemokraterna under riksdagsspärren

Sämst är resultatet för de bägge Allianspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna. För det före detta Folkpartiet noteras en nedgång om 0,6 procentenheter vilket precis parkerar partiet under riksdagsspärren med endast 3,9 procent.

Ännu sämre ser det ut för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna som backar med 0,9 procentenheter. Men redan i mätningen från maj låg partiet under riksdagsspärren med 3,7 procent stöd i opinionen. Nu fortsätter alltså raset mot botten då partiet endast noteras till 2,8 procent.

Miljöpartiet ökar något trots den värsta krisen någonsin i partiets historia. Med 5,3 procent stöd i opinionen ökar de med 0,8 procentenheter. Vänsterpartiet samlar ett stöd om 6,9 procent, en nedgång med en procentenhet.

Skillnaden mellan blocken är minimal. De rödgröna partierna inklusive Vänsterpartiet når 35,2 procent och Allianspartierna når 35,8, vilket är en minimal skillnad mellan blocken om endast 0,6 procentenheter. Men hade det varit val idag skulle skillnaden bli större då de borgerliga partierna L och KD åker ur riksdagen. SD med sina 24,5 procent blir samtidigt en mycket tung spelare mellan de bägge blocken.

Mätningen är utförd mellan den 2 och 6 juni med totalt 1008 respondenter varav 733 uppgett partipreferens. Mätningen är utförd med webbpanel. Samtliga mätningar är innanför felmarginalen förutom Centerpartiet som alltså noterar en statistiskt säkerställd ökning.

Hela mätningen för juni månad — majmätningen inom parentes

Moderaterna 21,0 (22,1)
“Liberalerna” 3,9 (4,5)
Centerpartiet 8,0 (5,0)
Kristdemokraterna 2,8 (3,7)

Socialdemokraterna 22,9 (24,8)
Vänsterpartiet 6,9 (7,8)
Miljöpartiet 5,3 (4,5)

Sverigedemokraterna 24,5 (23,7)

Fi 2,9 (1,8)
Piratpartiet 0,7 (1,2)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag