Sidas vädjan till regeringen: Ta inte pengar från biståndet för att satsa på asylkaoset
SVERIGE Den statliga biståndsmyndigheten Sida vädjar till regeringen om att inte ta mer av biståndspengarna för att istället satsa dem på asylinvandringen. – Det får allvarliga konsekvenser för den verksamhet vi stödjer, säger Sidas generaldirektör.
Uppmaningen framförs bland annat i ett pressmeddelande på Sidas hemsida som publicerades igår. Svenska staten avsätter i dagsläget omkring 40 miljarder kronor varje år för olika typer av biståndsinsatser i framförallt tredje världen. Beloppet är satt som en andel av Sveriges bruttonationalinkomst (BNI) som uppgick till drygt 4000 miljarder kronor förra året. Målet är att en procent av BNI ska gå till bistånd.
I nuläget tar dock regeringen 20 procent av de pengarna, omkring 8 miljarder kronor, och använder istället dem till asylmottagning i Sverige. Enligt medieuppgifter planerar regeringen att öka andelen av biståndsmedlen som istället satsas på de asylsökande migranterna till 50 procent, vilket skulle innebära att endast en halv procent av Sveriges BNI går till bistånd.
– Enligt uppgifter i media överväger regeringen att räkna av uppemot 50 procent av biståndet. Om de nivåerna blir verklighet får det allvarliga konsekvenser för den verksamhet vi stödjer, kommenterar Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.
År 2000 kom OECD-länderna överens om att minst 0,7 procent av ländernas BNI skulle gå till bistånd för att hjälpa de fattiga i världen. Om den rödgröna regeringen gör verklighet av sitt hot om att dra ned biståndet ytterligare skulle det innebära att Sverige inte längre fullgör sina internationella biståndsåtaganden.
På Sida är man inte minst rädda för att den svenska regeringens agerande kommer skapa en dominoeffekt där andra i-länder också drar in sitt bistånd och att miljoner fattiga människor därmed drabbas.
”Att Sverige inte längre upprätthåller enprocentmålet kan de flesta länder förstå när Sverige tar ett så stort ansvar för flyktingkrisen, men går Sverige under den internationellt överenskomna gränsen 0,7 procent kan det få konsekvenser för hur andra länder agerar och därmed minska den rika världens totala bidrag till låginkomstländerna”, skriver Sida.