Siffrorna visar att AfS blockerar möjlig majoritet för SD, M och KD – Kan avgöras av en procentenhet

AfS-ledaren Gustav Kasselstrand. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Lördag 1 sep 2018 2018-09-01
E-post 1436

I senaste Sentiomätningen samlar Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans 47,3 procent av väljarstödet. Samtidigt visar rådatan i Sentio-mätningen att SD troligen når en eller ett par procent mer, vilket teoretiskt ger runt 49 procent för ett sådant samarbete. På den vägen förefaller AfS-stödet om en dryg procent blockera en framtida höger-regering där SD är största parti.

Med bara dagar kvar till valet har spelteorin om nästa regering kommit att bli en glödhet fråga. Inget av de traditionella blocken kan nå en egen majoritet, utan det krävs antingen blocköverskridande samarbete eller att SD släpps in i värmen för att lyckas skapa en stabil regering. Det regeringsalternativ som ligger närmast till hands för SD är ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Samtidigt visar olika mätningar vitt skilda resultat för de tre partierna. Emellertid är Sentio det mätinstitut som två val i rad varit närmast att förutspå Sverigedemokraternas valresultat. I Sentio samlar de tre partierna tillsammans 47,3 procent, en nivå som ligger mycket nära en egen majoritet.

Läs också: Makalösa tokrusningen: SD ökar rejält i Sentio med bara dagar kvar till valet

SD, M och KD-majoritet inom räckhåll

När Nyheter Idag talar med Arve Östgaard, som står bakom mätinstitutet Sentio, berättar han att rådatan i senaste mätningen talar för att SD kan få något mer.

– SD ligger på 27 procent i rådatan. Där ligger de i dag, säger han.

Rådata är siffrorna ur mätningen viktat mot faktorer som ålder, kön och geografi – men samtidigt innan vad han kallar den ”politiska viktningen”. Där viktas SD nedåt och det beror på resultatet i förra valet. För stora partier som Socialdemokraterna är viktningen nästan obefintlig mot rådatan just på grund av att de var största parti i valet 2014.

Detta ger vid handen att viktningen borde anpassas efter SD:s storlek och ligga närmare 27 procent än 24. Men att göra så kan vara vanskligt, det har Östgaard redan provat i det norska valet.

– Vi har erfarenhet från det sista valet i Norge där vi justerade viktningen inför valet och det var inte bra. Vi går tillbaka till den traditionella sättet som vi gjort detta i många val, både i Danmark och i Sverige. Den har funkat bra för oss i många val, säger han.

Läs också: ”SD kan få 29 procent i valet”: Sentio kommenterar rådatan i senaste mätningen

Därmed är vi tillbaka på 24 procent för SD för att följa mallen i Sentiomätningarna. Men någonstans här emellan finns det alltså en stor statistisk sannolikhet att det faktiska utfallet i verkligheten kan landa, det vill säga på 25 eller 26 procent för SD. Det är också här det blir extra intressant att titta på spelteorin för en framtida regering.

Givet att SD landar på 26 procent och inga större förändringar sker för M och KD samlar alltså de tre partierna totalt runt 49 procent. Detta är alltså ett fullt realistisk scenario utifrån den senaste mätningen med bara dagar kvar innan valet. För att nå majoritet krävs precis över 50 procent av rösterna, det vill säga ytterligare en procentenhet.

Det är här som det nystartade Alternativ för Sverige kommer in i bilden. Partiet är en utbrytargrupp från Sverigedemokraternas gamla ungdomsförbund som generellt uppfattas ligga till höger om SD i politiska frågor. De har ett stöd i Sentiomätningar runt 1 till 1,5 procent och lockar i huvudsak röster från SD.

Statsvetare: AfS står troligen i vägen för SD, M och KD-regering

Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har tagit del av siffrorna och även han ser att en majoritet för SD, M och KD kan ligga inom räckhåll. Men det kan falla på mållinjen just på grund av småpartier som drar röster som aldrig realiseras i riksdagsmandat.

– Totalt vet jag inte om det kanske bli ett par procent av väljarna som hamnar utanför, säger han.

En liknande situation finns förstås på vänsterkanten, synnerligen med Feministiskt initativ, men det är på högerkanten som det kan bli direkt avgörande. Förutom AfS som utmanar SD om väljare finns även Medborgerlig Samling som utmanar framför allt Allianspartierna. Emellertid visar mätningar att MED är mindre än AfS, varför det också är AfS som här blir mest intressant.

– Jag skulle säga att summan av de som vispar runt på den borgerliga kanten är något större än den som Fi står för.

Skulle AfS-väljare kunna stjälpa en möjlig högerregering där SD ingår?

– Ja, ja det gör dom. Jag skulle säga att dom kostar en borgerlig regering en smula.

Samtidigt har AfS en annan effekt, att man skäms inte lika mycket att rösta på SD när AfS framstår som mer radikala, poängterar Ljunggren. Den effekten syns i regel mer över tid och är inget som går att räkna in med bara dagar kvar till valet.

Därmed är vi tillbaka till situationen där ett troligt valutfall blir att en koalition mellan M, SD och KD faller på målsnöret – på grund av uppstickaren AfS.

– Numerärt är det så, konstaterar statsvetaren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag