Sifo-mätning: Lokal SD-kampanj nådde 92 procent av Sveriges befolkning
STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att Sverigedemokraternas lokala kampanj i en tunnelbanestation inte alls nådde hela Sveriges befolkning. Enligt en Sifo-undersökning har så många som åtta procent inte nåtts av den lokala kampanjen. – Vi ska självklart bättra oss, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein till Nyheter Idag.
Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj om tiggeri fick mycket stort genomslag, trots att det var en lokal kampanj enbart på Östermalms tunnelbanestation. Kampanjen fick spridning långt utanför Sverige och har blivit föremål för ett stort antal tidningsartiklar och debatter.
Sifo: Åtta procent nåddes inte av kampanjen
Kampanjen ska enligt tidigare uppgifter ha kostat 360 000 kronor. För den summan når man normalt ett genomslag på mindre än en procent av befolkningen, men tunnelbanekampanjen fick något bättre siffror. En undersökning, utförd av Sifo, visar att 92 procent av Sveriges befolkning känt till kampanjen och dess avsändare.
Det betyder samtidigt att hela åtta procent av Sveriges befolkning inte har nåtts av kampanjen som kostat över 300 000 kronor, detta trots att kampanjen fick sitta uppe helt synlig i minst 24 timmar. Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein om hur de ska komma åt kvarvarande åtta procent.
Det är åtta procent av Sveriges befolkning som ni inte lyckades nå under det här dygnet med den här lokala kampanjen. Kunde ni gjort något bättre?
– Min analys är att åtta procent fortfarande var på semester då. Det är förstås ingen ursäkt och vi ska självklart bättra oss.
Experten: ”Kampanjen hade mycket hög verkningsgrad”
Nyheter Idag har även talat med kommunikationsexperten Martin Borgs på Miltton Labs och han menar att siffrorna är extrema för en lokal kampanj på en tunnelbanestation. Han tror att konflikten i den fråga som Sverigedemokraterna har adresserat är en av förklaringarna till varför kampanjen fick så pass stor spridning.
– Konflikt är koffeinet i kommunikation. Det skapar engagemang, och många människors engagemang blir en opinion, säger Borgs.
Han menar även att svaret på varför SD-kampanjen kunnat få ett så pass stort genomslag står att finna i de andra partiernas agerande, eller rentav brist på agerande.
– Under många år har de borgerliga partierna och Socialdemokraterna försökt minska konfliktytorna och göra sig ”valbara”. Därför har Sverigedemokraterna kunnat vinna det så kallade problemformuleringsprivilegiet, det vill säga påverka vilken konflikt som ska prägla debatten.
Men vad tänker du om att den här lokala kampanjen nått 92 procent av befolkningen?
– Tunnelbanekampanjen hade mycket hög verkningsgrad. Det är ovanligt inom kommunikation.
Om vi jämför det mot att den kostat 360 000 kronor?
– För samma pengar får du ett par minuters reklam i TV4. Hur många procent av tittarna minns vilken reklam de sett två veckor tidigare?
I Sifoundersökningen, som beställts av Sverigedemokraterna, har 1103 personer svarat på frågan: ”Har du hört talas om en kampanj som genomförts senaste veckorna i Stockholms tunnelbana (Östermalmstorg) med Sverigedemokraterna som avsändare?”.
Samtidigt visar mätningen att 2 procent av Sveriges befolkning är tveksamma eller ”vet ej” om de har nåtts av kampanjen. Det betyder att den lokala kampanjen på Östermalms tunnelbanestation kan ha nått något mer än 92 procent av Sveriges befolkning. Mätningen är genomförd 14 till 19 augusti.