SJ stoppar tåg över Öresundsbron på grund av id-kontrollerna

Nu stoppas X2000-tågen på Öresundsbron. Foto: Henry von Platen / Wikimedia Commons
  • Måndag 21 Dec 2015 2015-12-21
E-post 234

MALMÖ På månaden stod det klart att SJ tvingas stoppa all tågtrafik till Köpenhamn över Öresundsbron med anledning av kravet på id-kontroller. – Som det ser ut i dagsläget har vi inte förutsättningarna att genomföra id-kotrollerna på Köpenhamns Hovedbanegård, säger SJ:s kommunikationsdirektör Monica Berglund till Aftonbladet.

Nu står det alltså klart att SJ tvingas ställa in all tågtrafik mellan Sverige och Danmark över Öresundsbron efter kravet om id-kontroller. Syftet med kontrollerna är att transportörerna själva ska ansvara för att resenärer har id-handlingar, exempelvis pass, när de reser in till Sverige. Om id-handlingar saknas ska de nekas resa och transportörerna riskerar vite om 50 000 kronor om de bryter mot reglerna.

Id-kontrollerna är ett led i den rödgröna regeringens arbete med att få kontroll på antalet asylsökare som söker sig till Sverige. Tidigare har regeringen även infört gränskontroller. Men de nya kraven om id-kontroller har redan skapat problem, inte minst för tågresenärer till och från Danmark.

– Som det ser ut i dagsläget har vi inte förutsättningarna att genomföra id-kontrollerna på Köpenhamns Hovedbanegård och därför väljer vi att ställa in tågen. Vi arbetar just nu på högtryck med att hitta en lösning och så fort vi fått till detta kommer vi att starta upp trafiken igen, säger SJ:s kommunikationsdirektör Monica Berglund till Aftonbladet.

Det är X2000-tågen som inte längre kommer trafikera Öresundsbron och enligt Aftonbladet påverkas ungefär 500 resenärer om dagen. Den som vill resa med tåg till Danmark får byta till Öresundståg, något som förlänger restiden med ungefär en halvtimme.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag