Sjukhusdirektör i Västernorrland förbjuder vårdpersonal att bära pins till stöd för BB-ockupationen

Det förbjudna budskapet samt vårdanställda iförda pins. Foto: Faksimil Facebook
  • Onsdag 28 jun 2017 2017-06-28
E-post

SOLLEFTEÅ Sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson förbjuder vårdanställda i Sollefteå att bära pins till stöd för BB-ockupationen. Förbudet har upprört många varav allt fler vårdanställda svarat med att bära pins. – Det är ju inte direkt som att vi bär pins där det står Heil Hitler på, utan det här är ju bara att vi stödjer sjukhuset i sig, säger sjuksköterskan Lena Hedström.

Sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson har förbjudit vårdpersonalen i Västernorrland att visa sitt stöd för ockupationen av Sollefteå BB. Det rapporterar Aktuellt Fokus.

Västernorrlands landsting genomför omfattande nedskärningar inom sjukvården, bland annat lägger man ner Sollefteå BB, något som tvingat mammor att föda barn i bilen. Befolkningen i Sollefteå har svarat med att ockupera sitt BB.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Trots att landstinget säger sig behöva spara pengar betalar man ut miljonlöner till sina egna chefstjänstemän, varav man försökt hemlighålla avtal där direktörer garanterats mer än 2 miljoner i ersättning trots att de arbetsbefriats.

LÄS ÄVEN: Regiondirektörernas hemliga avtal med varandra: 69 300 kronor i månaden trots arbetsbefriad

På sjukhuset i Sollefteå har allt fler anställda börjat uttrycka sin sympati för BB-ockupanterna, bland annat har flertalet anställda börjat bära pins till stöd för ockupationen.

Nu förbjuder landstinget vårdpersonalen att bära pins som uttrycker sympati för de patienter, släkt och vänner som påverkas av politikernas nedskärningsoffensiv.

Beslutet är fattat av Nina Fållbäck Svensson, sjukhusdirektör vid det nedskärningsdrabbade Sollefteå sjukhus, vars årslön uppgår till minst 1,26 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: BB i Sollefteå kan räddas – Om cheferna var beredda att gå ner i lön

Sjukhusdirektören motiverar sitt förbud med att hon ska ha hört om en patient vid sjukhuset som ska ha blivit upprörd över att ha sett personal bära pins till stöd för ockupationen.

”Jag stödjer BB-ockupationen” och ”Sollefteå” samt webadressen ”ådalen2017” är det som står skrivet på pinsen.

När sjukhusdirektören beordrade vårdpersonalen att sluta visa stöd för nedskärningsmotståndet svarade några vårdanställda med midsommarhälsning på Facebook, föreställandes flertalet vårdanställda iförda stödpins. Inlägget har gillats av tusentals personer och många är nu ännu mer förbannade på Västernorrlands landstingsledning och dess fasoner.

Intensivvårdssjuksköterskan Lena Hedström anser att sjukhusdirektörens förbud är förkastligt.

– Det är ju helt förkastligt. Vi väcker inte anstöt på nått vis med de här pinsen. Det är som en barnmorska skrev. Det är ju inte direkt som att vi bär pins där det står Heil Hitler på, utan det här är ju bara att vi stödjer sjukhuset i sig, säger Lena Hedström till Aktuellt Fokus.

Sjukhusdirektörens försök att kväsa personalens kritik mot regionpolitikerna och landstingscheferna har inte fungerat. Istället har nu allt fler anställda på sjukhuset börjat bära pins.

Nina Fållbäck Svensson är tidigare landstingspolitiker för Vänsterpartiet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag