Regiondirektörernas hemliga avtal med varandra: 69 300 i månaden trots arbetsbefriad

Foto: Google maps & Faksimil Twitter
  • Torsdag 1 jun 2017 2017-06-01
E-post 1928

VÄSTERNORRLAND Regiondirektören för Västernorrlands landsting, Inger Bergström, erkänner att hon ljugit om hemliga avtal som gett tidigare HR-direktören, Lena Thelin, 69 300 kronor i månaden trots att hon är arbetsbefriad fram till augusti 2017. Samtidigt genomdriver regionpolitikerna omfattande sjukvårdsnedskärningar. –  Jag är väldigt plikttrogen och lojal och vill landstingets bästa, säger regiondirektör Bergström.

Landstinget i Västernorrland har blivit vida omdiskuterat under våren eftersom regionpolitikerna driver igenom hårda sparkrav på invånarnas sjukvård. Bland annat har politikerna lagt ner ett BB för de ville spara 15 miljoner kronor. Nedläggningen av Sollefteå BB har bland annat lett till att en mamma blev tvungen att kravla ur sin bil med navelsträngen hängandes mellan benen efter att hon tvingats föda sitt barn längs Norrlands snötäckta motorleder.

Nyheter Idag har tidigare visat att samma landsting som väljer att lägga ned människors BB:n också lägger dubbla summan skattepengar på att finansiera 20 dyra landstingschefers anställningar.

LÄS ÄVEN: BB i Sollefteå kan räddas – Om cheferna var beredda att gå ner i lön

Nu avslöjar Sveriges Radio att Landstinget haft hemliga ersättningsavtal som garanterat den tidigare HR-direktören Lena Thelin ersättningar i mångmiljonklassen helt utan krav på arbetsinsats. Thelin anställdes som HR-direktör hos Västernorrlands landsting 2012. Från och med november 2013 blir hon istället anställd som utredare, dock med en bibehållen månadslön på 69 300 kronor i månaden.

Samtidigt har Thelin arbetat som personalchef i Strängnäs kommun sedan sommaren 2016 där hon tjänat 63 000 kronor i månaden. Sammanlagda inkomsten blir därmed 132 300 kronor i månaden.

Att chefer lyfter ut höga löner och ersättningar, även efter de slutat arbeta, från den alltmer ekonomiskt ansträngda offentliga sektorn, är ingen nyhet. Trots det kände regiondirektören Inger Bergström sig tvungen att ljuga om avtalet när media konfronterade henne om uppgifterna.

Bergström, för vars ledarskapskompetens Västernorrlands landsting betalar henne 140 000 kronor i månadslön, uppger först för Sveriges Radio att Thelin arbetade med ledarskapsfrågor och handledning.

Kort därefter erkänner Bergström att hon ljuger och att Thelin i själva verket haft ett hemligt avtal med Västernorrlands landsting som innebär att hon är arbetsbefriad, men med rätt till full lön, till och med 27 augusti 2017.

Enligt Inger Bergström är det inte hennes fel att avtalet som hon själv skrev på blev som det blev, istället skyller hon på sin företrädare på posten, före detta regiondirektören Anders L. Johansson.

När hon då får frågan varför hon ändå skrev på det avtal, som hon dessutom säger sig ha förvarat i en hemlig låda, säger hon att hon gjorde det för landstingets bästa.

– Man blir ju inte tvingad men jag är väldigt plikttrogen och lojal och vill landstingets bästa och trodde väl att det var det jag gjorde, säger Inger Bergström.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag