Skandalbolag utan säkerhetsskyddsavtal har fri tillgång i regeringskansliet – ”Det här är värre än skandalen kring Transportstyrelsen”

  • Måndag 23 okt 2017 2017-10-23
E-post 1101

STOCKHOLM Två skandalföretag som är underleverantör åt Telia har tillgång till sekretessbelagd information i regeringskansliet. Enligt lag måste regeringskansliet teckna säkerhetsskyddsavtal med bolagen men detta har inte skett.

Teknikbolagen Eltel och Cygate har tillgång till lokaler i regeringskansliet med information om myndigheters telekommunikation. Detta trots att de företagen inte har något säkerhetsskyddsavtal, det uppger SVT Nyheter.

Bolagen Eltel och Cygate har utfört underhåll i regeringskansliet under flera år som underleverantör åt Telia. Det har bolaget utfört utan att ha tecknat något säkerhetsskyddsavtal, något som inte följer lagar kring rikets säkerhet.

– Det här är värre än skandalen kring Transportstyrelsen. Det är en pågående situation med säkerhetsluckor som dessutom rör den högsta riksledningen, säger Daniel Stattin, professor i juridik vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.

Sen 2012 har Telia varit huvudleverantör av myndighetens telefoni- och bredbandstjänster. Enligt kontraktet tecknat mellan regeringskansliet och Telia står det att Telia får ”ta del av uppgifter som är sekretessbelagda enligt offentlighets- och sekretesslagen och som rör rikets säkerhet eller skyddet mot terrorism”.

Systemtekniker från Eltel som var underleverantör fram till 2015 och Cygate som är underleverantör nu har fått tillgång till datahallar och servrar där sekretessbelagd information finns lagrad. Allt detta innebär att regeringskansliet måste enligt säkerhetsskyddslagen skriva säkerhetsskyddsavtal även med Cygate och Eltel, något de inte gjort.

Båda bolagen Cygate och Eltel har tidigare varit del av skandaler. Cygate ingår i en stor dataintrångshärva och har även haft supportuppdrag av andra viktiga delar av regeringskansliets IT-system utan något säkerhetsskyddsavtal. Den förra vd:n för Eltel har även polisanmälts för bokföringsbrott och svindleri på grund av allvarliga brister i bolagets redovisning.

Regerinskansliet uppger att man ser inga problem med situationen.

– Jag känner mig trygg med det säkerhetsskydd vi har. Personal har befunnit sig i våra lokaler och utfört arbeten, men på grund av olika skyddsåtgärder som vi har vidtagit har de inte fått någon information som rör rikets säkerhet, säger Ari Stenman, säkerhetschef på regeringskansliet, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag