Skärpt lagstiftning – Deltagande i terrororganisationer ska bli straffbart

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 15 Dec 2017 2017-12-15
E-post 471

SVERIGE Regeringens utredare föreslår idag, den 15 december, att införa skärpt lagstiftning rörande att delta i en terrororganisations verksamhet. Det ska räcka med att sköta en organisations finanser för att kunna dömas till två års fängelse.

Regeringens utredare, justitierådet Stefan Johansson, föreslår att deltagande i terrororganisationers verksamhet ska bli straffbart. Utredaren föreslår att åklagaren bara ska behöva bevisa deltagande i en terrororganisationen och inte behöva visa att personen hade avsikt att begå terrorbrott, det uppger Sveriges Radio.

En person ska kunna straffas även om den endast sköter en organisations informationshantering, logistik eller arbetar med publicitet. Det ska däremot inte räcka med att en person endast befinner sig i ett område där IS har verksamhet.

Straffet ska högst vara två års fängelse om och brottet anses vara grovt ska straffet högst kunna vara sex års fängelse.

Utredaren föreslår att det ska finnas en definition på en terrororganisation. Det ska inte räcka med att det finns några personer som ägnar sig åt terrorism utan det måste finnas en organisation där syftet är att begå terroristbrott.

Utredningsförslaget har skett med bakgrund till terrordådet på Drottninggatan. Regeringen och flera andra partier uttalade sig då om att införa en utvidgad terrorlagstiftning. Att kunna göra affärer med en terrororganisation ska även kunna straffas, exempelvis att sälja en fastighet.

– Det här är betydligt mer kraftfullt och mycket mer heltäckande än den lagstiftning vi har idag, säger justitieminister Morgan Johansson (S) om utredningsförslaget, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag