Skattefinansierade journalister kräver: Färre andel vita på Sveriges Radios redaktioner

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 18 sep 2020 2020-09-18
E-post 1216

STOCKHOLM I ett internt upprop går 37 personer till vild attack på Sveriges Radios ledning för rapporteringen om bland annat Black Lives Matter. Den statliga mediejätten anklagas för att sakna ”mångfaldskompetens” – det vill säga invandrare – på redaktionerna och ”osynliggöra”, uppger tidningen Journalisten. Enligt tidningen har uppropet ”skakat om” på flera redaktioner. På sociala medier hånas uppgifterna. ”Nu får de smaka på sin egen medicin. Brukar bli så, att revolutionen äter sina barn”, konstaterar Josefin Utas, opinionsbildare hos Skattebetalarna.

Fyra journalister på Sveriges Radio har enligt branschtidningen Journalisten dragit igång uppropet. Totalt har 37 skrivit under, varav 22 för närvarande är anställda. Bland dem även ett par chefer enligt Journalisten.

Uppropet uppges ha ”skakat om” på flera redaktioner och lett till att ”samtal har förts öppet på redaktioner, i chefsgrupper och med enskilda”.

Enligt undertecknarna av uppropet saknas mångfaldskompetens på redaktionerna.

Vad är då mångfaldskompetens? På Sveriges Radio-språk är ”mångfaldskompetens” den politiskt korrekta omskrivningen för invandrarbakgrund. Något man använder i exempelvis jobbannonser.

Den påstådda bristen på anställda med invandrarbakgrund tycker gruppen bakom uppropet bland annat ska ha påverkat rapporteringen om Black Lives Matter-protesterna enligt källor till Journalisten.

– Sveriges Radios redaktioner rekryterar vit medelklass som saknar erfarenhet av mångfaldsfrågor. Det påverkar innehållet i journalistiken, säger en källa till Journalisten.

SR-journalister med invandrarbakgrund i utomeuropeiska länder känner sig också negativt särbehandlade på grund av sin etnicitet. Trots att Sveriges Radio ser invandrarbakgrund som ”meriterande” när man rekryterar.

”Vi tycker att det är viktigt att Sveriges Radio speglar samhället och ser därför mångfaldskompetens som meriterande,”, är en vanlig formulering i företagets jobbannonser.

En anställd på Sveriges Radio misstänker att uppropet kan komma att uppfattas som identitetspolitik men menar samtidigt att ”rasifierade” personer har ytterligare kompetens än vita.

– Man måste inte vara rasifierad för att kunna rapportera om Black Lives Matter, däremot har en rasifierad alltid andra erfarenheter av rasism än vad en vit person har och kan bidra med perspektiv. Det måste SR ta tillvara.

Ekotchefen Klas Wolf-Watz säger till Journalisten att han tycker att det är jättebra att frågan lyfts. Han menar dock att man har en bredd på redaktionen och att man gjort väldigt mycket bra journalistik om Black Lives Matter-protesterna.

Vidare poängterar Wolf-Watz att även om han inte håller med om uppropets beskrivning i alla delar så är det viktigt att medarbetare behandlas med respekt.

Fackklubbens ordförande på Sveriges Radio, Johanna Lindblad Ahl idkar självkritik.

–  Vi har anledning att vara självkritiska i klubben eftersom initiativtagarna inte har vänt sig till oss med de här uppgifterna. Historiskt har vi drivit frågor om diskriminering och om mångfald i rekryteringsprocesser, men på senare år har vi inte varit tillräckligt aktiva, säger hon.

På sociala medier har uppropet hos den statliga mediejätten uppmärksammats.

Författaren och ledarskribenten (Svenska Dagbladet) Ivar Arpi, är en av de som kommenterar.

”Can’t make this shit up”, konstaterar han luttrat. Josefin Utas, Slöseriombudsman hos föreningen Skattebetalarna svarar att Sveriges Radio nu får smaka sin egen medicin.

 

Arpi skriver i en uppföljande tweet att det kan bli svårt för Sveriges Radio att få folkligt stöd för mer intersektionalitet och identitetspolitik.

Stöd Nyheter Idag Garanterat fritt från identitetspolitik

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service? Där det inte tjafsas om "värdegrund" eller om identitetspolitik?

Du kan göra skillnad. På allvar.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag