Skola tycker att elever ska klä sig propert – får hård kritik

GÖTEBORG Jensens grundskola i Göteborg har gått ut med rekommendationer för hur eleverna på skolan ska klä sig. Enligt skolan har det tidigare haft god effekt på elevers beteende. Men alla är inte nöjda över beslutet – på sociala medier dras paralleller till Nazityskland.
Göteborgs-Posten rapporterar att Jensens grundskola i Göteborg har utfärdat en klädkod för eleverna på skolan. I dokumentet som har skickats ut till föräldrar uppmuntrar man till ”kläder som ger ett bra intryck och som bidrar till ett trivsamt klimat”.
Att ha tvingande skoluniform är inte tillåtet i Sverige, men Jensens grundskola rekommenderar att eleverna klär sig propert.
Det innebär att man vänder sig mot en kombination av klädesplagg som associeras med ”machokultur, utanförskap och kriminalitet”, skriver GP.
Som exempel anger man mjukisbyxor och något som kallas becknarväska, som beskrivs som en typ av magväska.
Man vill heller inte se kläder som ”på ett uppenbart sätt uppfattas som utmanande och objektifierande”.
”Det vi vill uppnå med vår klädkod är att skapa förståelse hos våra elever om att klädseln både påverkar atmosfären/tryggheten på en skola, samt att olika val av kläder/attribut precis som språkbruk/jargong påverkar hur omgivningen ser på dem”, skriver rektorn Sebastian Nyrén Vanneryr till föräldrarna.
”På andra orter har vi tidigare sett god effekt på elevers beteende när man givit feedback till föräldrar angående ungdomskläder och attribut som glorifierar osunda ideal”, skriver Mats Rosén, grundskolechef på Jensen Education, till GP.
Alla tycker dock inte att skolans klädkod är bra. GP skriver att en förälder är upprörd.
– Det har spårat ur. Ett omfattande segregationstänk lyser igenom. Jag känner stark oro för utvecklingen och för mitt barn som går där, säger föräldern.
På sociala medier har flera opponerat sig mot rekommendationerna. Nyheter Idags egen Chang Frick reagerar starkt på åsikten att ingen bör visa sig i mjukisbyxor utomhus.
Käften! Jag går i mina skitiga mjukisar hur mycket jag vill. Vad ska du göra åt det? Kom och plocka då, kooooom då! https://t.co/3FCvLk7Qm2
— Chang Frick (@ChangFrick) September 29, 2020
Användaren @anntikapitalist gör en koppling till friskolereformen.
Marcus har ju helt rätt!
Eftersom en skola enligt lag inte får förbjuda elever att välja sina egna kläder är ju Jensens utspel bara till för att "rätt" elever ska välja skolan.
Det är en varning: Alla elever är inte välkomna till oss.
Fan vad man ÄLSKAR friskolereformen ändå. https://t.co/P3pQijq8dq
— Ann (@anntikapitalist) September 29, 2020
Användaren @elliaz drar en parallell till Nazityskland.
Jensens Grundskola i Göteborg inför en klädkod som specifikt förbjuder mjukisbyxor och midjeväskor runt axeln…
Samtidigt så uppdaterar Jensen sina värderingar för att vara jämlika Hitlerjugend i Tyskland under 40-talet
— ????????? ???? (@elliaz) September 29, 2020
På andra sidan finns de som välkomnar skolans beslut. En av dem är Isak Skogstad, skolpolitisk expert hos Liberalerna.
Det skriker priviligierad medelklass att bli upprörd över klädkoder i skolan. Påminner om hur Fridolin raljerade över "kepsfrågor".
Självklart bör en rektor få införa klädkod om så önskas. Observera att jag inte byter uppfattning för att ni länkar till typ barnkonventionen.
— Isak Skogstad (@isakskogstad) September 29, 2020
Fredrik Kärrholm, polis och kriminolog:
Mycket bra att skolor inför klädkod och förbjuder plagg som associeras till kriminalitet. Gangsterkulturen måste motarbetas på alla sätt. https://t.co/cBbRVUBK5f
— Fredrik Kärrholm (@FredrikKarrholm) September 29, 2020
Twitterprofilen Pontus Persson:
Klädkod på skolor är en väldigt bra idé. Individualism i all ära, men en viss dos kollektivism är nyttigt för barn. Speciellt om det motverkar mobbning/gängkläder och skapar en gemenskap och en lokal subidentitet inom skolan.
— Pontus Persson (@PontusPersson5) September 29, 2020
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.