Skola tycker att elever ska klä sig propert – får hård kritik

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Tisdag 29 sep 2020 2020-09-29
E-post 321

GÖTEBORG Jensens grundskola i Göteborg har gått ut med rekommendationer för hur eleverna på skolan ska klä sig. Enligt skolan har det tidigare haft god effekt på elevers beteende. Men alla är inte nöjda över beslutet – på sociala medier dras paralleller till Nazityskland.

Göteborgs-Posten rapporterar att Jensens grundskola i Göteborg har utfärdat en klädkod för eleverna på skolan. I dokumentet som har skickats ut till föräldrar uppmuntrar man till ”kläder som ger ett bra intryck och som bidrar till ett trivsamt klimat”.

Att ha tvingande skoluniform är inte tillåtet i Sverige, men Jensens grundskola rekommenderar att eleverna klär sig propert.

Det innebär att man vänder sig mot en kombination av klädesplagg som associeras med ”machokultur, utanförskap och kriminalitet”, skriver GP.

Som exempel anger man mjukisbyxor och något som kallas becknarväska, som beskrivs som en typ av magväska.

Man vill heller inte se kläder som ”på ett uppenbart sätt uppfattas som utmanande och objektifierande”.

”Det vi vill uppnå med vår klädkod är att skapa förståelse hos våra elever om att klädseln både påverkar atmosfären/tryggheten på en skola, samt att olika val av kläder/attribut precis som språkbruk/jargong påverkar hur omgivningen ser på dem”, skriver rektorn Sebastian Nyrén Vanneryr till föräldrarna.

”På andra orter har vi tidigare sett god effekt på elevers beteende när man givit feedback till föräldrar angående ungdomskläder och attribut som glorifierar osunda ideal”, skriver Mats Rosén, grundskolechef på Jensen Education, till GP.

Alla tycker dock inte att skolans klädkod är bra. GP skriver att en förälder är upprörd.

– Det har spårat ur. Ett omfattande segregationstänk lyser igenom. Jag känner stark oro för utvecklingen och för mitt barn som går där, säger föräldern.

På sociala medier har flera opponerat sig mot rekommendationerna. Nyheter Idags egen Chang Frick reagerar starkt på åsikten att ingen bör visa sig i mjukisbyxor utomhus.

 

Användaren @anntikapitalist gör en koppling till friskolereformen.

 

Användaren @elliaz drar en parallell till Nazityskland.

 

På andra sidan finns de som välkomnar skolans beslut. En av dem är Isak Skogstad, skolpolitisk expert hos Liberalerna.

 

Fredrik Kärrholm, polis och kriminolog:

 

Twitterprofilen Pontus Persson:

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag