Skolbarn gjorde uppror mot klimatvänlig mat – kastade på golvet

Skollunch från vegetarisk vecka 2008. Bild: Casey Lehman/CC BY-SA 2.0,
  • Onsdag 7 Dec 2022 2022-12-07
E-post 1517

När skolorna i Lycksele i Västerbottens kommun satsade på vegetariskt med bland annat grekiska biffar, falafel och linssoppa gjorde skolungdomarna uppror och kastade mat och tallrikar på golvet. Nu har man återgått till den vanliga menyn igen, rapporterar Kommunalarbetaren.

I  våra beslutade Lycksele kommun om en ny matsedel för förskolor, skolor och kommunala äldreboenden efter ett förslag från kommunens kostenhet.

Idén var att kommunens kockar skulle ta bort mycket av hel- och halvfabrikaten för att istället göra mat som var mer närproducerad, mer klimatvänlig – och mer vegetarisk.

Läs även: Protest mot fläsk när Halmstad sparar pengar på skolmat

– När man från verksamheten lyfte fram dessa tankar sa vi att det är jättebra. Vi vill laga och köpa mer mat från grunden. Vi pratade också om en ny typ av upphandling för mindre, lokala företagare, säger kommunalrådet Roland Sjögren (KD) till Kommunalarbetaren.

Men den nya menyn uppskattades inte av kunderna, det vill säga skolbarnen. Redan efter första veckan fick den klimatvänliga menyn hård kritik. I sociala medier krävdes att kockarna skulle bytas ut, och maten som serverades kallades för ”grismat”, ”kattmat” och ”vidrig”.

”Om någon ’gröna vågare’ valt att börja experimentera med skollunchen i Lycksele kommun, så är det dags att denna fråntas ansvaret för den skollunch som lagas”, skrev en anonym person i lokaltidningen.

I september nådde krisen sin kulmen. Då hade Lycksele kommun en så kallad ”klimatvecka” och man serverade bland annat lasagne med rotselleri, morot och picklade rotfrukter. Enligt personalen ska skolbarnen ha kastat mat och tallrikar i golvet som protest.

– Jag försökte förklara att klimatveckan bara är en vecka, men de jagade upp varandra. Det kändes obehagligt. Ibland känns det som att man jobbar på Kumlaanstalten, säger Mikael Ekbäck, ekonomibiträde på Tannbergsskolan och skyddsombud för Kommunal.

Matpersonalen säger till Kommunalarbetaren att de på grund av menyn utsattes för missnöje även utanför arbetet.

– Barnen har slutat säga var mamma jobbar. De har fått höra hur värdelösa alla skolköken är och de som jobbar i köken, säger Anna Öbrand till Kommunalarbetaren..

Till slut beslutade kommunen för att återgå till den gamla matsedeln.

– Vi satsade pengar på framtida miljö och hälsoproblem, men blev bemötta av en mobb. Att dra tillbaka matsedeln var en ren arbetsmiljöåtgärd, säger Klaus Dudenhöfer, kostchef på Lycksele kommun, till Kommunalarbetaren.

Läs även: Pannkaksförbud i Malmö – för att inte kränka allergiker

Läs  även: SSU-förslag: Vegetarisk norm på äldreboenden – ”ska påverka klimatet mindre”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag