SSU-förslag: Vegetarisk norm på äldreboenden – ”ska påverka klimatet mindre”

Bild: Sparrow/ Jonatan Svensson Glad/Wikimedia Commons
  • Lördag 10 aug 2019 2019-08-10
E-post 8909

KARLSTAD Progressiv flygskatt, flygförbud mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och en ”vegetarisk norm” inom offentliga verksamheter som skolor, sjukhus och äldreboenden. Det är några av förslagen på SSU:s kongress, med ambitionen att göra Socialdemokraterna till ”Sveriges största klimatrörelse”.

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU har kongress i Karlstad i helgen, och många av förslagen handlar om miljön. Enligt  Philip Botström, som hoppas bli omvald som ordförande, vill SSU att Socialdemokraterna blir Sveriges största klimatrörelse.

Bland motionerna kongressen ska rösta om märks en progressiv flygskatt, ett förbud för flyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och att man inför ”vegetarisk norm” inom offentlig service, bland annat förskolor, skolor, sjukhus och äldreboenden.

– Vi måste ta hänsyn till både klimat och individens hälsa, säger Philip Botström till Expressen.

Enligt Botström är forskarvärlden ”tydlig med att utsläppen av västvärldens kosthållning är ohållbar, särskilt från köttindustrin”.

– Vi vill inte förbjuda någon från att äta kött, men med våra skattepengar måste vi kunna ha ambitionen att maten vi upphandlar ska påverka klimatet mindre, säger Botström.

Läs även: Franska slaktare ber om polisskydd efter skräckinjagande veganattacker

Förslaget om vegetarisk norm får både ros och ris av SSU:s medlemmar.

– Jag tror inte att man kan ha en specifik skrivning rörande kosten för en sådan bred massa människor, utan man får individanpassa. Offentlig sektor ska generellt alltid utgå från individens behov, säger Redoy Ullah, 25, till Expressen.

Alma Carlsson, 21, tycker däremot det är en ”en viktig markering”,

– Att enskilda personer blir vegetarianer kanske inte gör så mycket, men om man tar ställning i offentlig verksamhet tror jag att det gör som mest skillnad, säger hon till Expressen.

På Twitter får förslaget hård kritik.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag