Skolkare i riksdagen kan få indragen lön
STOCKHOLM Riksdagsledamöter som uteblir från arbetet kan från och med nästa år få indragen lön, rapporterar Ekot. Enligt Ekot ställer sig samtliga riksdagspartier bakom förslaget.
Riksdagsledamöter som inte närvarar i riksdagsarbetet men ändå kvitterar ut fullt arvode har emellanåt diskuterats genom åren.
I vår ska riksdagsstyrelsen lägga ett nytt förslag om skärpta regler för närvaro vid omröstningar. Om förslaget går igenom kan en riksdagsledamot från och med nästa år bli skyldig att betala tillbaka sitt arvode om denne inte dyker upp på arbetsplatsen.
Enligt förslaget ska en riksdagsledamot som inte närvarar vid minst 60 procent av omröstningarna under tre månader få en tillsägelse av talmannen. Om riksdagsledamoten därefter fortsätter att ha lika låg närvaro i ytterligare tre månader ska Riksdagens arvodesnämnd kunna kräva tillbaka ledamotens arvode för den perioden.
Enligt Ekot ställer sig samtliga åtta riksdagspartier bakom förslaget.
– Är man inte på jobbet ska man inte få betalt, säger Sverigedemokraternas vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson till Ekot.
Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson är inne på samma linje.
– Det är klart att de är viktigt att politiker har samma regelverk som man har om man är på arbetsmarknaden. Det förväntas att man fullföljer det man har tagit på sig att göra, för att också få ersättning för det, och det är en stor enighet i riksdagen kring detta, säger hon till Ekot.
Lönen för riksdagsledamöter ligger just nu på 69 900 kronor i månaden.
Läs även: Du betalar: Kurser i islamisk ”business” och giftermål – hit går skandalförbundets Ibn Rushds bidrag
Läs även: Så mycket tjänar de politiska tjänstemännen i Region Stockholm – M i topp