Skräcksiffrorna från IMF – Sverige har sämst tillväxt i Europa

Sverige i botten. Foto: Faksimil Ekonomifakta.se
  • Tisdag 9 okt 2018 2018-10-09
E-post 2046

Sverige ligger i bottenligan i samtliga EU-länder när IMF presenterar siffror över BNP-tillväxt per capita. För Sveriges del är siffran endast 0,7 procent. I toppligan finner vi länder som Polen och Ungern. Nationalekonomen Tino Sanandaji menar att man trots katastrofsiffror överdriver hur bra det går för Sverige.

I en uppdaterad prognos från internationella valutafonden IMF möts Sverige av en kalldusch. Den ekonomiska tillväxten, mätt i BNP per capita, är sämst i Europa. Bottenplatsen om endast 0,7 procent i tillväxt för 2018 delas med Storbritannien. Därmed bekräftas skräcksiffrorna som IMF presenterade i april om svag ekonomisk tillväxt. Det rapporterar sajten Ekonomifakta.

Siffran kan jämföras med länder som Polen och Ungern där bägge har en tillväxt på 4,3 procent för 2018. Likadant ligger även Irland högt med en tillväxt på 3,7 procent.

Nationalekonomen Tino Sanandaji misstänker att de urusla siffrorna för Sverige kan kopplas till befolkningstillväxten. Men han säger samtidigt att fler faktorer kan spela in.

– Det är delvis invandringen, men det kan även bero på annat, säger han.

Teorin bygger på att stora invandrargrupper inte kommer i arbete lika enkelt som infödda svenskar. När BNP räknas ut per capita skapas en utspädningseffekt. Däremot, om man endast tittar på grupper som är födda i Sverige, brukar siffrorna se bättre ut. På så sätt kan siffrorna från IMF spegla brister i integrationen av invandrare.

Men det är långt ifrån invandring som förklarar hela bilden. Konjunkturen i världen har stor påverkan på svensk ekonomi, inte minst då Sverige har en stor exportmarknad. En vändande bostadsmarknad spelar också in där Sverige haft en osedvanligt stor byggsektor som nu bromsas in. Det kan i sin tur få en effekt med minskad konsumtion från hushållen, något som i sin tur också påverkar BNP.

– BNP per capita är inte bara ett teoretiskt begrepp för akademiker. Tillväxten är avgörande för utrymmet för löneutveckling, för kommuners ekonomi och inte minst för pensioner. Om Sverige fortsätter ha låg tillväxt i BNP per capita kommer vi att få fler som tvingas leva sin ålderdom med låga pensioner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag