Skulle inte bygga en fot mer av mur – nu kan Biden återuppta Trumps murbygge mot Mexiko

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0 / Public Domain
  • Lördag 10 apr 2021 2021-04-10
E-post

USA Innan han valdes in svor Joe Biden dyrt och heligt att han inte skulle bygga ”en fot” mer av Trumps mur på gränsen till Mexiko. Det är något som nu kan komma att ändras. Anledningen är en eskalerande migrantkris som Biden-administrationen haft svårt att hantera.
– Krisen vid gränsen går inte att ignorera, säger Nyheter Idags USA-expert Ronie Berggren.

När Donald Trump kandiderade i presidentvalet 2016 var byggandet av en mur längs gränsen till Mexiko något av en hjärtefråga, samtidigt som en del av hans politiska motståndare menade att det bottnade i främlingsfientlighet.

I en intervju med NPR innan han blev vald lovade USA:s nuvarande president Joe Biden att inte bygga ”en fot” mer av muren ifall han skulle överta presidentämbetet. Men det är något som nu kan komma att ändras.

Enligt uppgifter till Washington Times ska chefen för departementet för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, ha sagt till anställda att han möjligen kommer att återuppta murbygget för att fylla några ”luckor” i den nuvarande konstruktionen.

Läs även: Ny migrantkris vid USA:s gräns mot Mexiko

Hur det kommer sig att Biden-administration nu kan återuppta byggandet av Trumps mur beror på den eskalerande situationen vid gränsen, enligt Nyheter Idags USA-expert Ronie Berggren.

– Krisen vid gränsen går inte att ignorera. Det som hänt är den värsta situationen på 20 år. Det är en direkt konsekvens av att Biden har lättat restriktionerna från Donald Trumps tid och att han har haft en annan retorik och varit mycket mer välkomnande. Det har inträffat en katastrof som han inte trodde skulle ske och då har han två val egentligen: antingen så kan han ignorera det och låtsas som att ingenting händer, men det politiska trycket är nu för stort för att det ska gå att göra. Eller så kan han försöka göra något åt saken och det är då den här idén om att bygga muren igen har kommit upp, säger Berggren.

– Men det ska sägas att Biden har inte sagt uttryckligen att han ska bygga upp muren igen, han skulle aldrig uttrycka sig så utan det är hans DHS-chef Mayorkas som gjorde ett uttalande i den riktningen och sedan vart det lite större rubriker av det. Men det är ändå ett erkännande, där man säger att det här är ett problem och vi kanske var för drastiska. Det är ett erkännande av att man kanske inte riktigt har gjort rätt, skulle jag säga.

Bli prenumerant och läs Ronie Berggrens kommentar om:

– hur ett fortsatt byggande av muren skulle mottas av Bidens parti

– varför Biden sitter i en rävsax

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag