Ny migrantkris vid USA:s gräns mot Mexiko

Migranter planerar rutter genom Mexiko till USA 2018. Bild: ProtoplasmaKid/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 11 mar 2021 2021-03-11
E-post 154

USA Efter att Biden-administrationen upphört med flera av de åtgärder president Trump införde för att minska antalet migranter vid gränsen mot Mexiko, har en ny migrantkris uppstått vid gränsen. Department of Homeland Security har begärt frivilliga insatser av sina anställda för att stödja gränspolisen, och myndigheterna planerar att använda en militärbas i Virginia för att ta emot ensamkommande minderåriga migranter.

Amerikanska Department of Homeland Security (DHS) begärde på måndagen frivilliga insatser från anställda för att hantera vad som kallas för ett ”överväldigande antal migranter” vid USA:s gräns mot Mexiko, rapporterar Fox News.

Läs även: Kalabalik i Guatemala: Migranter på väg mot USA drabbar samman med militär

”Ni har förmodligen sett nyheterna om de överväldigande antal migranter som söker tillträde till landet vid den sydvästra gränsen. President Biden och jag är förbundna till att säkerställa att vårt land har ett säkert, välordnat och humant immigrationssystem, samtidigt som vi fortsätter att ägna oss åt alla övriga viktiga uppdrag” skriver Alejandro Mayorkas, Homeland security secretary, i ett mejl till DHS anställda som Fox News har tagit del av.

Eventuella frivilliga kommer inte tilldelas polisiära uppgifter, utan kommer få laga mat, frakta medicin, sköta fastigheter och assistera i kontrollrum.

”Under 2019 bistod över 900 frivilliga sina kollegor i CBP (Customs and Border Protection, tullväsen och gränspolis) under en liknande ökning av migranter. Vänligen överväg att ansluta er till frivilligstyrkan igen för att bistå med behövligt humanitärt stöd vid den sydvästra gränsen, och avlastning för våra kollegor i CBP” skriver Mayorkas.

Under migrantkrisen 2019 greps 140 000 migranter per månad som försökte ta sig över gränsen när krisen var som värst. Efter det införde Trump-administrationen en rad åtgärder för att minska trycket på gränsen, som att utreda migranter på den mexikanska sidan av gränsen. Flera av dessa åtgärder har Biden-administrationen upphört med.

Nya migrantcenter ska öppnas, och man överväger att använda en militärbas i Virginia för att ta emot ensamkommande minderåriga migranter.

Läs även: Tusentals migranter på väg till USA – Trumps svarar med indraget bistånd

Läs även: Trump stoppar invandringen till USA

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag