Smarta inredningstips för dig som bor litet

  • Onsdag 15 mar 2023 2023-03-15
E-post 0

Att bo i en liten lägenhet kan göra det svårt att inreda effektivt utan att känna sig begränsad. Man vill gärna skapa ett hem som både är funktionellt och bekvämt, men samtidigt inte ta upp för mycket utrymme.

Här är några tips på hur du kan inreda en liten lägenhet så effektivt som möjligt för att skapa mer förvaringsutrymme och spara plats åt annat.

Välj förvaringsmöbler som skapar mer förvaringsutrymme

En av de största utmaningarna när det kommer till inredning av en liten lägenhet är att skapa tillräckligt med förvaringsutrymme för att ha plats för allt man behöver i vardagen. Det finns många olika möbler som kan hjälpa till att skapa mer förvaringsutrymme utan att ta upp för mycket golvyta och du kan enkelt beställa dessa möbler från en onlinebutik.

Här är några exempel:

Sängar med förvaringsutrymme. Det finns många modeller av sängar som har förvaringsutrymme inbyggt i själva sängen. Det kan vara lådor under sängen eller ett utrymme som man kommer åt genom att lyfta upp plattformen som madrassen ligger på. Detta är ett utmärkt sätt att utnyttja utrymmet under sängen på ett smart sätt.

Hyllor som går från golv till tak. Genom att använda hyllor som går från golv till tak kan man utnyttja höjden i rummet och skapa mer förvaringsutrymme utan att ta upp för mycket golvyta. Istället för att ha en bokhylla på golvet kan du montera flera bokhyllor av samma modell på varandra och fästa din nya förvaringslösning på väggen, så har du plötsligt otroligt mycket mer förvaring som tar upp mindre plats än du hade ställt bokhyllorna bredvid varandra.

Modulära hyllsystem. Genom att använda modulära hyllsystem kan man skapa en anpassningsbar förvaringslösning som passar perfekt till ens behov. Denna lösning passar bäst om du har en garderob i lägenheten. Med hyllsystemet kan du förvandla garderoben till en organiserad och platseffektiv förvaringslösning.

Pallar med inbyggd förvaring. Pallar som har ett inbyggt förvaringsutrymme kan användas för att förvara allt från tidningar och böcker till filtar och kuddar. Istället för att köpa en vanlig pall och bara få en extra sittplats kan du istället kombinera sittplatsen med en förvaringslösning och spara plats i lägenheten.

Vägghängda förvaringslösningar. Genom att använda dig av vägghängda förvaringslösningar kan du utnyttja väggytan på ett smart sätt och frigöra mer plats på golvet. Allt från väggmonterade hyllor och krokar till smala skåp eller speglar med inbyggd förvaring kan göra att du får mer plats över på golvet.

 

Andra smarta tips och råd för att inreda en liten lägenhet

Det är inte bara valet av möbler som är viktigt när man inreder en liten lägenhet. Även resten av inredningen och hur du skapar zoner i rummet kan skapa enorma skillnader i hur stor lägenheten känns. Här är ett par tips som kan göra att din lilla etta känns lite mindre begränsad:

Använd ljusa färger. Genom att använda ljusa färger, både när det kommer till väggarna och möblerna, kan man göra att ett rum automatiskt känns större än vad det egentligen är. Du behöver däremot inte helt skippa mörka färger. Använd soffkuddar eller filtar i lite mörkare färger för att skapa en snygg kontrast mot det ljusa rummet.

Häng upp speglar. Speglar är ett väldigt bra sätt att göra att ett rum känns större. Genom att placera speglar på strategiska platser i rummet kan man reflektera ljuset och skapa en känsla av rymd.

Skapa avskiljare. Ibland kan det vara bra att dela upp små rum i olika zoner för att inge känslan av att ett rum egentligen är två. Det här kan du åstadkomma med en bokhylla, takhängda gardiner eller genom att ha en stor matta för att markera de olika zonerna i rummet.

Använd höga gardiner. Genom att använda höga gardiner kan man skapa illusionen av höjd i rummet. Häng gardinerna i taket istället för på fönsterkarmen.

Tänk på belysning. Belysning är viktigt i alla hem men extra bra att tänka på om du bor i en liten lägenhet. Genom att använda olika typer av belysning kan du dela in rummet i zoner eller göra att rummet känns större än vad det är. Experimentera med vitt och gult ljus i taklampor, golvlampor och bordslampor för att se vad som gör att din lägenhet känns större.

Tänk vertikalt. I en liten lägenhet är det viktigt att utnyttja golvytan effektivt och det gör du bäst genom att använda hela höjden av ett rum. Du kan till exempel hänga dina kläder på en metallstång som är monterade ovanför sängen eller ha krokar ovanför matbordet där du hänger dina kastruller och stekpannor.

Ha ordning och reda. Det sista och viktigaste tipset är att hålla ordning och reda hemma. En liten lägenhet känns ännu mindre om det ligger saker överallt. Att välja rätt förvaringsmöbler som gör att du kan gömma undan kläder, dammsugare, kablar och annat som inte bör ligga framme kan göra otroligt mycket för att lägenheten ska kännas större.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag