Sollefteåbor vill starta eget sjukhus – Kostar 200 miljoner mer än landstingets nedskärningar

Sjukhuset i Sollefteå. Foto: faksimil Google Maps
  • Söndag 4 mar 2018 2018-03-04
E-post 167

SOLLEFTEÅ Efter att medborgare i Sollefteå startat en egen vårdcentral påbörjas nu diskussioner om att driva ett eget sjukhus. Medborgare har börjat ta sjukvården i egen regi efter att landstinget vägrat samarbeta och fortsätter med nedskärningar i regionen. 

Engagerade medborgare i Sollefteå har startat en egen vårdcentral för att hantera sjukvårdsbristen efter landstingets nedskärningar i regionen. Nu har medborgarna börjat diskutera möjligheten att öppna ett eget sjukhus för att kunna täcka de nödvändigheter som politikerna skurit bort, uppger Dagens Nyheter.

Medborgare i Sollefteå startade den ekonomiska föreningen Voon, ”Vård och omsorg i Norrland”, där man samlade in pengar för att uppföra en egen vårdcentral. Medlemmarna i föreningen gick alla in med 10 000 kronor var vilket räckte till startkapital för att få igång en egen vårdcentral.

När Voons systerförening ”Ådalen reser sig” håller årsmöte diskuteras möjligheten att starta ett eget sjukhus. Ett nytt sjukhus skulle ersätta de delar av Sollefteå sjukhus som lagts ner: akutkirurgi och akutortopedi, och BB. För att få till stånd något sådant skulle det krävas ett investeringskapital på minst 330 miljoner kronor.

Landstingets ursprungliga plan var att man skulle kunna spara in 130 miljoner kronor genom att bland annat stänga ner akutkirurgin i Sollefteå och Örnsköldsvik samt lägga ner BB och jourtjänstgörande operationslag.

Helena Toss är den enda läkaren på årsmötet för Ådalen reser sig och oroar sig för att projektet inte kan rädda särskilt mycket om man inte kan samarbeta med landstinget, något landstinget visat väldigt svalt intresse för.

Läs mer om konflikten kring nedskärningarna i Sollefteå

Landstinget där man inte har råd med Sollefteå BB: Läkare tjänar 340 000 i månaden

Staten ger 22 miljoner extra till Västernorrlands förlossningsvård – Landstingspolitikerna vägrar öppna Sollefteå BB igen

Ewa Back (S) vill inte lägga pengar på Sollefteå BB – Själv kostade hon landstinget minst 654 384 kronor 2016

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag