Ewa Back (S) vill inte lägga pengar på Sollefteå BB – Själv kostade hon landstinget minst 654 384 kronor 2016

Foto: Örjan Leek & Flickr.
  • Lördag 30 sep 2017 2017-09-30
E-post 755

VÄSTERNORRLAND Trots att staten skjutit till 22 miljoner extra så att Sollefteå BB kan öppna igen vägrar landstingspolitikerna göra det. Ewa Back, ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland, tycker att pengarna kan användas på bättre sätt. Själv kostade hon landstinget minst 654 384 kronor 2016. 

Ewa Back (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland, vill inte starta Sollefteå BB igen, trots att staten skjutit till tillräckligt med miljoner för att det ska kunna ske.

LÄS ÄVEN: Staten ger 22 miljoner extra till Västernorrlands förlossningsvård – Landstingspolitikerna vägrar öppna Sollefteå BB igen

Hon uppger för tidningen Land att det saknas behov av tre förlossningskliniker i länet, trots att mammor från Sollefteå fått föda barn i bilen och mammor från Örnsköldsvik, på grund av trycket, inte får plats på BB i samma stad och istället måste köras till Sundsvall, två timmar bort.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

LÄS ÄVEN: Födande kvinna togs inte emot vid BB – Hänvisades till sjukhus 2 timmar bort

Det var i vintras som landstingspolitikerna, trots kraftiga protester från väljarna, valde att lägga ned Sollefteå BB. Politikerna hävdade att man skulle spara 15 miljoner på det.

Sedan dess har Sveriges regering varit tvungen att krissatsa på förlossningsvården, varpå staten skjutit till 22 miljoner extra till Västernorrlands landsting. Pengarna räcker mer än väl till att starta BB i Sollefteå igen. Men politikerna vägrar.

Ewa Back tycker att man ska prioritera de 22 miljonerna från staten på ett annorlunda sätt. Hon säger att hon personligen ser större behov av att man satsar på kvinnohälsan.

– Sedan är ju kvinnohälsa en större fråga än just förlossning och där ser jag personligen ett område där det finns eftersatta behov, säger Ewa Back (S), till Land. 

Samtidigt som Landstingspolitikerna sagt sig vilja spara på skattebetalarnas pengar lyfter flera av dem ut löner på närmare 53 000 kronor i månaden.

Ewa Back erhöll, i form av ersättningar, lön och arvoden, från Västernorrlands landsting sammanlagt 654 384 kronor under 2016. De sociala avgifterna är inte inräknade.

Bland utgifterna är dels 12 utbetalningar från landstinget på 52 890 kronor, totalt 634 680 kronor i politikerlön under året.

Utöver det har Ewa Back erhållit 19 704 kronor från ersättningar för möten, men även för bensin och parkeringsavgifter.

Den 22 februari 2016 har landstinget på Ewa Backs begäran försett henne med 19 kronor i form av ”resetillägg” och den 20 september 2016 betalade skattebetalarna hennes parkeringsavgift på 77 kronor.

Nyheter Idag söker Ewa Back för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Sänk lönerna för politikerna och chefstjänstemännen!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag