Spanien: 123 nya döda rapporterade – ny lägsta siffra sedan i mars

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez (PSOE) Foto: Europaparlamentet CC BY 2.0
  • Måndag 11 maj 2020 2020-05-11
E-post 90

SPANIEN Utvecklingen av coronautbrottet i Spanien fortsätter att gå åt rätt håll. Antalet rapporterade nya dödsfall det senaste dygnet är 123 – det lägsta rapporterade sedan i mars och 41 färre döda jämfört med förra måndagen, enligt El País. Nu har Spanien inlett en försiktig öppning av landet.

Måndagssiffrorna ska alltid tolkas med viss försiktighet då inrapporteringen från de olika regionerna kan släpa efter, uppger El País. Men antalet rapporterade dödsfall från covid-19 det senaste dygnet, 123, är lägre än förra måndagen (164). Det är dödstal som Spanien inte varit nere på sedan den 18 mars.

373 personer har registrerats som positiva för covid-19. Det lägsta antalet nya fall sedan 8 mars. Samtidigt har Spanien kraftigt utökat sin testkapacitet och har gjort närmare 2,5 miljoner tester.

Totalt rapporteras 26 744 personer ha avlidit i Spanien av covid-19. 265 036 personer har fått covid-19-diagnos. 137 000 har friskförklarats.

 

 

Sverige och Spanien i jämförelse:

• Antal invånare: Sverige: 10,2 miljoner. Spanien: 46,9 miljoner.

• Antal rapporterade dödsfall per dag i snitt:
Vecka 18
(27 april-3 maj): Sverige: 69. Spanien: 294.
Vecka 19 (4-10 maj): Sverige: 78. Spanien: 194.

• Antal avlidna per dag/1 miljon invånare: Sverige: 7,8. Spanien: 4,1

Spanien genomför just nu en försiktig öppning som påbörjades förra veckan som delas in i faser och där vissa regioner, som Madrid och andra hårt drabbade storstäder, stannar kvar i hårdare regleringar än andra regioner.

I onsdags lyckades premiärministern Pedro Sanchez (PSOE) – som leder en vänsterkoalition tillsammans med vänsterpopulistiska Podemos – driva igenom en förlängning av undantagslagar efter att ha fått stöd av bland annat mittenpartiet Ciudadanos, det baskiska PNV och det lokala konservativa kanarieö-partiet Coalición Canaria.

Axplock från den spanska öppningen:

• I Andalusien i södra Spanien planerar man att öppna upp stränderna men begränsa antalet tillåtna personer till ungefär hälften. Lagsporter kommer också inledningsvis att vara förbjudet.
• På krogar får besökare sitta i max en timme.
• I Madrid kommer sju miljoner munskydd att delas ut kostnadsfritt i apoteken. Den lokala presidenten, Isabel Díaz Ayuso (Partido Popular) uppger att hon överväger att göra munskydd obligatoriskt i trånga utrymmen och vid sociala kontakter.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag