Språkrådet: Ordet ”styråra” kommer från vikingatiden
STOCKHOLM En pressad Stefan Löfven förklarade i gårdagens presskonferens sent på kvällen att de höll i ”styråran”. Ordet blev en snackis på nätet och Nyheter Idag har talat med språkrådet. – Jo, det är ett riktigt ord, säger språkvårdaren Maria Bylin.
Regeringen Löfven framstår allt mer som ett sjunkande skepp och under en presskonferens sent på kvällen igår använde han ordet ”styråra”. Det blev en snackis direkt i sociala medier och flera personer undrade om inte ordet ”roder” är mer korrekt.
Nu kan Nyheter Idag berätta att styråra visst det är ett korrekt ord. Vi kontaktade språkrådets jourtelefon och språkvårdare Maria Bylin svarade i telefonen.
– Jo, det är ett riktigt ord, förklarade Bylin och skickade ett mail till Nyheter Idag med korrekt beskrivning av en styråra.
Vikingareferenser i regeringskrisen
Det visade sig att styråra är ett korrekt ord som har sin början från vikingatiden när vikingaskeppen skulle styras. Nedan har vi klippt den korrekta beskrivningen som vi fick från språkrådets jour.
– (1) STYR-ÅRA. (lång o. bredbladig) åra avsedd för styrning av (mindre) båt l. flotte o. d. som saknar roder; urspr. om sådan på styrbords låring anbringad åra varmed ett vikingaskepp styrdes; äv. bildl. JUSLENIUS 210 (1745: styråren). ANDERSSON Drak. 439 (1926; på flottar). HÄGG Segel 16 (1935; på vikingaskepp).
Men det var inte den enda vikingareferensen från igår. Sverigedemokraterna som ser ut att utlösa en regeringskris använder själva liknande kommunikation. Partiets ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt bytte till en passande Facebookbild strax innan den uppmärksammade presskonferensen där de meddelade att de avser rösta på alliansens budget.
Oscar Sjöstedt har bytt profilbild på Facebook. No joke. pic.twitter.com/AH3rM1nH2j
— Linus Bylund (@LinusBylund) December 2, 2014