Springare ber om ursäkt för ordvalet

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 22 mar 2017 2017-03-22
E-post 2136

ÖREBRO Nu backar Peter Springare helt och hållet från sitt ordval om att ”förinta” vänsterextrema journalister. Han tycker det är tråkigt att det blivit en sådan debatt, men förklarar samtidigt att han förstår kritiken. – Jag ber om ursäkt. Jag uttryckte mig klumpigt, säger han i telefonen.

Tidningen Expressen berättar på onsdagskvällen att justitieminister Morgan Johansson (S) kräver att Örebropolisens brottsutredare Peter Springare ber om ursäkt. Bakgrunden är att Springare i en status på Facebook uttryckt att han vill ”förinta” vänsterextrema journalister.

När Nyheter Idag talar med Springare på onsdagskvällen säger han att Johansson har rätt i att en ursäkt är på sin plats. Han har funderat en hel del på all kritik han har fått, förklarar han.

– Jag ber om ursäkt. Jag uttryckte mig klumpigt. Som jag har förklarat menade inte jag att förinta i bemärkelsen skada, men jag förstår att många tagit illa vid sig och att det var ett olämpligt ord att använda. Allt det här är väldigt nytt för mig, jag är inte van vid att vara en offentlig person.

Debatten har blivit missvisande och kommit att handla om något annat än vad Springare från början ville diskutera, säger han.

– När jag skrev det vet jag själv att jag inte menade något illa, utan jag försökte använda ett kraftuttryck.

– Jag har tagit till mig av kritiken att många uppfattar ordet ”förinta” som mycket stötande och det var fel av mig att använda det. Jag får blir bättre på att uttrycka mig. Det jag försökte säga står jag fast vid, däremot kunde jag varit tydligare och det är ju mitt eget fel.

Men vad var ditt budskap då?

– Jag försökte kritisera vad jag anser vara vänsterextremt vinklad journalistik, men allt kom att handla om ordvalet på Facebook istället.

Du blev intervjuad i Sveriges Radio P1, många tycker att du var otydlig där?

– Mitt jobb är att lösa brott, jag är ingen retoriker. Jag blir nervös när andra sätter ord i munnen på mig eller försöker missförstå. Men om man fortfarande påstår att jag vill ”förinta” någon, då tror jag inte man vill förstå.

Kritiker säger att du inte bara har fel i det där ordvalet, utan även i den bild du försöker ge av brottslighet?

– Nej. Jag vet ju själv vad jag arbetar med varje dag. De som vill förneka detta pratar hellre om ett ord som togs ur kontext och blev fel, istället för sakfrågan.

Nu hoppas Peter Springare att hela diskussionen ska lugna ner sig. Framöver vill han fokusera på sina krönikör som han har tänkt skriva för Nyheter Idag och han tror att han kommer bli bättre på att formulera det han vill ha sagt.

– Jag är en gammal hund, men jag ska försöka lära mig ändå. Jag har redan lärt mig mycket av det här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag