”Stå upp för Sverige”-domen överklagas

Foto: Flickr
  • Tisdag 16 jul 2019 2019-07-16
E-post 308

ESKILSTUNA Nu överklagas den fällande domen mot mannen som administrerar gruppen ”Stå upp för Sverige” på Facebook. Mannen dömdes av Eskilstuna tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att han inte raderat kommentarer som enligt tingsrätten utgjorde hets mot folkgrupp.

I juni dömdes en 52-årig Eskilstunabo till villkorlig dom och böter för att han inte raderat kommentarer i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” som han administrerade.

Kommentarerna i fråga ska enligt tingsrätten ha utgjort hets mot folkgrupp, och mannen dömdes för brott mot BBS-lagen till villkorlig dom och 60 dagsböter. Mannen dömdes även till att betala sina advokatkostnader på 4 250 kronor.

Mannen hävdade att han inte sett kommentarerna i fråga. Men tingsrätten menade att han ”hållit sig medvetet okunnig” om kommentarerna, då en medlem av Juridikfronten skickat en PDF-fil med kommentarerna till mannen i privatmeddelande.

Det är första gången någon dömts för brott mot BBS-lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor från 1998. Om domen står sig hela vägen upp till Högsta Domstolen kommer den bli prejudicerande.

Läs även: ”Stå upp för Sverige”-gruppens grundare döms till villkorlig dom och böter

Nu överklagas domen till Hovrätten, rapporterar SVT.  Mannen och hans advokat Torbjörn Olsson menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning.

– Kravet på uppsikt är helt klart uppfyllt. Sidan tillhandahåller två stycken så kallade ”klagomurar”, det vill säga en funktion som ger vilken Facebookanvändare som helst möjlighet att påtala eventuella straffbara meddelande. Så fort en anmälan om en kommentar kommit in har den tagits bort, säger Torbjörn Olsson till SVT.

Vidare menar man att tingsrätten inte tagit hänsyn till den stora mängd kommentarer som postas i den populära gruppen, som hade nära en kvarts miljon medlemmar när kommentarerna i fråga postades.

– Varför skulle min klient just lämna dessa åtta kommentarer? När han blockerat 10 000-tals medlemmar och tagit bort 100 000-tals straffbara kommentarer, säger Olsson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag