Stockholmarna får det svårare – Lägenhetsinbrotten ökar med 30 procent

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 31 jan 2018 2018-01-31
E-post 322

STOCKHOLM Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att inbrott i lägenhet har ökat med nästan 30 procent i Stockholms län under 2017 jämfört med 2016, och antalet inbrott är högre än någonsin. Lägenhetsinbrotten i hela landet har också ökat men inte i samma takt – där är ökningen närmare 10 procent.

Siffrorna har sammanställts av SSF Stöldskyddsföreningen, och visar dessutom att inbrott i villor minskade medan inbrott i lägenhet ökade under 2017.

Något man kan göra för att minska risken för att utsättas för inbrott är att starta Grannsamverkan i sitt hus.

– Det sista en tjuv vill är att bli sedd och bemött med frågor. Sedan är det viktigt att som boende på gatuplan se till att ha certifierade lås på både ytterdörren, fönster och altandörrar, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det skadar inte heller att skaffa ett certifierat skåp för värdeförvaring som håller ens dyrgripar säkert inlåsta om tjuven skulle ta sig in.

Nyheter Idag har sökt polisen för ett svar på varför lägenhetsinbrotten ökar i just Stockholm, utan att nå fram. Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen säger att hon bara kan spekulera, men det förvånar henne att just Stockholm har drabbats värst på senaste tiden.

– Vi trodde att det var ett storstadsproblem, så vi kollade statistiken för Göteborg och Malmö för att se hur det ser ut. Men det är faktiskt bara Stockholm som sticker ut. Det vore ju bra om polisen kunde göra en liten analys av Stockholm, tycker jag.

– Jag kan bara gå på de samtal vi har fått, och jag har ju hört en del ifrån sådana som har flyttat in i nya lägenheter där man till och med har säkerhetsdörrar och sådana saker, och ändå har det skett. Då kan man ju bara börja spekulera, hur kommer det sig? Hur kommer de här människorna in? Är det sådana som har varit där och jobbat, som kan och vet? Man vet ju inte, säger Lina Nilsson till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag