Stopp planeras för stora eurosedlar

ECB-ordföranden Mario Draghi. Foto: Wikimedia
  • Söndag 7 feb 2016 2016-02-07
E-post 17

EUROPA Som nästa steg i kriget mot kontanterna överväger ECB att dra in 500 €-sedlarna. Nu hörs allt fler röster som protesterar.

Den Europeiska Centralbanken (ECB) överväger att dra in 500 €-sedlarna. Skälet som anges är att stora sedlar kan användas av kriminella och för finansiering av terrorism.

Men alla är inte överens. Ledamoten i Centralbanksrådet Yves Mersch säger att det inte räcker med att polisen bara har presenterat åsikter och antaganden om saken. Istället kräver han att man tar reda på fakta om hur det ser ut i verkligheten.

Det var i Europaparlamentet förra veckan som ECB:s ordförande Mario Draghi meddelade att banken är på väg att se över utgivningen av nya eurosedlar. Bland annat flaggade han för att man kan komma att överge 500 €-sedeln (värd c:a 4 500 kr).

Draghis besked kom dagen innan EU-kommissionens utspel om att förbjuda kontantförsäljning vid belopp som överstiger 10 000 € (5 000 € i bland annat Sverige och Tyskland) , registrering vid växling till eller från digitala valutor samt ökad ID-kontroll vid användning av förbetalda kreditkort.

Vid mötet berättade Draghi att ECB nu arbetar på hur det skall gå till rent praktiskt att överge 500 €-sedeln och hur detta skall kommuniceras till medborgarna i euro-zonen.

Utanför den politiska scenen börjar det höjas kritiska röster, till exempel i Tyskland som har en stark kultur av kontantbetalningar. Här har även förbudet mot kontantköp på belopp över 5 000 € mötts med skepsis.

Många menar att kriget mot kontanterna skapar en situation som ger staten allt för mycket makt över medborgarna. Detta speciellt i tider då banker periodvis kan stängas helt, som i Grekland – och då staten kan konfiskera medborgarnas banktillgodohavanden, som på Cypern.

I Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver ekonomen Holger Steltzner ”Utan kontanter är medborgarna utlämnade till centralbankernas negativa räntor. Det är en dröm för många finansministrar och keynesianska ekonomer.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag