Stort antal anmälda sexbrott på Härnösands Stadsfest

Polis övervakar en festival. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 23 jul 2017 2017-07-23
E-post 565

HÄRNÖSAND Tre våldtäkter och 19 fall av sexuellt ofredande har anmälts under Härnösands Stadsfest, meddelar tidningen Allehanda.se, som talar om ”chocksiffror”. Polisen säger sig vara ”medvetna om problemet” men uppger samtidigt att brotten är svåra att utreda.

Tre anmälningar om våldtäkt och ytterligare 19 anmälningar om sexuellt ofredande blev polisens facit efter tvådagarsfestivalen Härnösands Stadsfest. Det meddelar tidningen Allehanda.se.

Tidningen talar om ”chocksiffror” och jämför med Bråvallafestivalen som ägde rum tidigare i år. Där anmäldes totalt fem våldtäkter och 12 fall av sexuellt ofredande. Bråvallafestivalen samlade 50 000 människor och pågick i fyra dagar. Härnösands Stadsfest varade i två dagar och antalet besökare uppskattas av arrangörerna till mellan sex och sjutusen.

Redan under festivalens första dag hade ett tiotal anmälningar inkommit. Arrangörer och polis vidtog då åtgärder för att öka tryggheten på festivalen, men det har inte hjälpt.

– Vi vill inte spekulera i hur det kan komma sig att det blivit så många anmälningar, säger Stefan Sundberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västernorrland.

– Framförallt lider jag med tjejerna, det är tjejerna som mår illa, sa arrangören Tobias Wikström tidigare under söndagen till lokaltidningen.

Wikström vill nu diskutera med andra festivalarrangörer och kommuner om hur man kan komma tillrätta med problemet. Under natten mot lördagen greps två män på Härnösands Stadsfest, misstänkta för sexuellt ofredande. De har dock släppts efter förhör. Brotten är enligt polisen svåra att utreda, särskilt eftersom det ofta saknas en utpekad gärningsman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag