Strandhälls erkännande om migrationen – samtidigt öppnar S upp för mer asylinvandring

Bild: FT Bild/Faksimil SVT
  • Söndag 6 dec 2020 2020-12-06
E-post

Socialdemokraterna har haft en tendens att sopa problem med integration av migranter under mattan och borde sluta med det. Det säger tidigare socialminister Annika Strandhäll (S) i SVT:s ”Min sanning”. Samtidigt har regeringen lagt fram en rad förslag som väntas öka asylinvandringen om de genomförs – och Strandhäll öppnar för att ”öppna upp och ta emot ännu fler” i framtiden.

– Man kan inte sopa problem under mattan som politiker, det gör vi ingen en tjänst genom att göra, utan vi måste se att de här problemen har vi. Och det människor söker är att vi också ska ha svar på de här politiska utmaningarna, säger Strandhäll och fortsätter:

– Att då säga att det inte finns ett integrationsproblem, eller att människor inte upplever en frustration över de här ökande klyftorna, då gör vi ingen en tjänst…

Ann Hedenmo: Tycker du att det funnits tendenser att skyla över det inom socialdemokratin?

– Ja absolut, det klart. Eller skyla över, jag tror att tiderna förändras och man ser saker och ting med andra ögon, inte minst efter den stora flyktingkrisen och vågen 2015, när det då under väldigt kort tid kom väldigt många nya personer till Sverige, så tror jag ärligt talat att man kan säga att en integrationsproblematik och en segregation som hade ökat under lång tid blev lite satt på steroider.

Ann Hedenmo: Vad menar du?

– Att det blev väldigt mycket fokus på den frågan, säger Strandhäll som flaggar för att Sverige i framtiden om möjligt ska ta emot ”ännu fler”.

Strandhäll fortsätter:

–Människor, tror jag också, har insett och tycker att vi måste klara av integrationen för de människor som har kommit hit innan vi kan klara av att öppna upp och ta emot ännu fler. Och det kan jag känna respekt för.

Läs även: Löfvens nya drag för ökad asylinvandring: Migranter ska kunna få uppehållstillstånd genom att bli sambos

Samtidigt har regeringen, som består av S och MP, nyligen lagt fram en rad förslag som väntas öka asylinvandringen och ger gymnasieafghanerna ökade chanser att få permanenta uppehållstillstånd.

Under 2019, då Sverige enligt regeringen hade minskat invandringen kraftigt, tog Sverige emot fler migranter än de övriga nordiska länderna tillsammans. Omkring 23 000 asylsökande kom det året till Sverige jämfört med 2 716 till Danmark, 2 305 till Norge och 4 550 till Finland.

Statens direkta kostnader för migrationen under perioden 2015–2019 var minst 189 miljarder kronor. Den summan gäller enbart statens direkta utgifter, inte kommunala eller regionala utgifter.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag