Strypmördade sin fru – döms till 15 års fängelse

Foto: Flickr
  • Måndag 28 jan 2019 2019-01-28
E-post 70

GÄVLE 52-årige Gävlebon Marko Lehtovaara ströp sin fru till döds. Nu döms han i Gävle tingsrätt till 15 års fängelse för mord, något som Gefle Dagblad var först att rapportera om.

Den 15 oktober ringer Lehtovaara först till sin psykolog, sedan till 112, och berättar att han mördat sin fru – att han ”strypt ihjäl” henne i deras hem på stadsdelen Öster i Gävle. Ljudinspelningar från samtalet från 112 var en del av bevisningen mot Lehtovaara och spelades upp under rättegången.

Läs även: Heberlein: Skygglapparna måste bort om varför våldtäkterna ökar

Under rättegången framkom att Lehtovaara och hans fru haft ett stormigt förhållande. Ett vittne berättade att frun berättat att hon inte tilläts gå ut.

Ur domen: ”Hon hade flera gånger tidigare berättat att Marko Lehtovaara var svartsjuk och att hon inte fick gå ut eftersom hon då kunde träffa andra män. Vidare hade (frun) berättat att Marko Lehtovaara sagt att om hon gjorde slut var det döden som gällde.”

Dagen då han mördade sin fru hade inletts med att de två druckit kaffe och cappucino. Sedan uppger Marko Lehtovaara att man tjafsat om vilket tv-program man skulle kolla på varpå han gått ut och gått. När han kom tillbaka hade det blivit ytterligare bråk om tv-tittandet.

Lehtovaara beskriver hur han blev rasande.

Ur domen: ”Det blev svart för honom; han fick en blackout. Han vet inte vad som hände. Det har aldrig svartnat så här för honom tidigare. Det kan bero på att han blev arg. Han var inte påverkad av alkohol eller andra droger. När han vaknade till hade han händerna kring (fruns) hals och hon såg avliden ut. Han blev paralyserad och visste inte vad han skulle göra. Han drog upp täcket på henne så hon inte skulle frysa. Han tror att detta hände vid 17-tiden den 14 oktober.”

Marko Lehtovaara har tidigare bland annat dömts för skadegörelse, olaga hot och misshandel. Nu döms han till 15 års fängelse för mord.

Mord har i normalfallet ett straffvärde på 14 år. Vid försvårande omständigheter kan längre tidsbestämda straff eller livstids fängelse utdömas.

”(Frun) har varit helt skyddslös. Detta är försvårande omständigheter som talar för ett längre straff än 14 år”, skriver tingsrätten i sin dom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag